foto: Adam Blake
Vai uzmirdzējusi jauna hiphopa zvaigzne? Uz “Zelta mikrofona” balvu pretendē Bārda
Hiphop mūziķis Bārda.
Mūzika
2019. gada 7. februāris, 07:53

Vai uzmirdzējusi jauna hiphopa zvaigzne? Uz “Zelta mikrofona” balvu pretendē Bārda

Jauns.lv

Izdevis debijas albumu “Nakts bērns”, hiphopa izpildītājs Bārda uzreiz jau ticis pie Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvas “Zelta mikrofons” nominācijas – Gada labākais hiphopa albums. Kas ir šis Bārda? Vai tiešām jauna zvaigzne pašmāju mūzikā?

Patiesībā Bārda nemaz nav tik jauns. Viņam ir 35 gadi, un ar hiphopu viņš nodarbojas gadus piecpadsmit. “Protams, ka visu šo laiku ar mūziku nebiju saistīts pilnībā – ik pa laikam kādu gabalu sarakstīju, līdz pirms pieciem gadiem nobriedu izdot savu albumu. Un visu šo laiku pie tā cītīgi strādāju. Tiesa gan – ar divu gadu pārtraukumu, kad studēju Maskavā,” jauns.lv saka Bārda, jeb īstajā vārdā Raimonds Blisiņš, kurš mācījās kino režiju Maskavas televīzijas un radio institūtā "Ostankino".

Savulaik viņš radīja, kā pats saka “visādas joka dziesmas”, kā arī sadarbībā ar EDART.TV veidoja dažādus videosižetus, turklāt tajos Raimonda tēls brīžiem vairāk atgādināja bomzi. “Tāds nu toreiz bija mans skatuves tēls,” pasmaida Bārda un piebilst, ka ik pa laikam sarakstījis pa dziesmai, taču pats tās īpaši nepublicējis. “Izņēmums ir, piemēram, hokeju fanu himna “Par jums”. Tā kļuva populāra, kādam iepatikās un viņš to ielika internetā. Bet pēc tam jau nāca piedāvājums no Rīgas “Dinamo” sacerēt himnu hokeja klubam “Rīga”,” stāsta Raimonds, kurš pats ir spēlējis hokeju – viņš bijis vārtsargs.

Kā hiphopa mūziķis nonāca pie skatuves vārda Bārda? “Kad ar EDART.TV taisījām savu dziesmu, nezināju, ar kādu vārdu sevi pasniegt. Domājām visādus smieklīgus variantus, līdz - tā kā es tad biju izšķīries no sievas un uzaudzējis garu bārdu, tad tā arī vienkārši kļuvu par Bārdu. Un, ja sākotnēji tas bija domāts kā joks, tad tagad jau mūzikā startēju kā Bārda.”

Kādas ir izjūtas, uzzinot, ka debijas albums pretendē uz gada labākā hiphop albuma titulu? “Es cerēju, ka man būs šī nominācija, jo albumā ielikts milzu darbs, taču tik un tā sajutos nedroši – kur tad nu es, diez vai mani nominēs. Arī tad, kad citi hiphoperi mani nepieminēja savos hiphopa raidījumos, spriedu, ka tad jau man nominācijas nebūs. Tāpēc, kad nomināciju paziņošanas ceremonijā tika nosaukts mans vārds, sajūsma bija neaprakstāma – daži pat pēc tam teica, ka mana uznākšana uz skatuves bijusi visai brutāla,” pasmaida Bārda.

Vaicāts, par ko ir viņa dziesmas, Bārda atbild: “Par dzīvi un pārdzīvojumiem. Kā jau vairumam hiphop mūziķiem - visiem lielākoties pirmais albums ir par pašu dzīvē piedzīvotajām emocijām, priekiem un bēdām.”

Debijas albums ir izdots, ko tālāk? Vai plānoti koncerti? “Jā, vajadzētu uztaisīt kādu koncerttūri. Tikai šajā jomā esmu iesācējs, pats ko tādu nekad neesmu organizējis, un man pat nav menedžera,” atzīstas Bārda, kura albums “Nakts bērns” pretendē uz “Zelta mikrofons” balvu.