Ārsts no Latvijas varēja izmeklēt Maikla Džeksona līķi
Slavenības
2009. gada 5. jūlijs, 18:02

Ārsts no Latvijas varēja izmeklēt Maikla Džeksona līķi

Jauns.lv

Kādreizējais Latvijas ārsts Vadims Puķēns gandrīz desmit gadus strādā par tiesu medicīnas ekspertu Losandželosā. Ja vien pirms nedēļas neatrastos atvaļinājumā, iespējams, tieši viņš būtu veicis Maikla Džeksona autopsiju…

Kopš pirms vairāk nekā 15 gadiem aizbraucis no Latvijas, Vadims Puķēns tikai divas reizes viesojies dzimtenē. Un vajadzēja tā gadīties, ka otrā reize bija laikā, kad mūžībā aizgāja popkaralis Maikls Džeksons. Mākslinieka autopsija jeb līķa sekcija tika veikta Vadima Puķēna darba vietā – „Department of Coroner” Losandželosā.

Džeksona fani aplenc slimnīcu

Tiem, kas dzīvo un strādā Losandželosā, pasaules mēroga slavenības ir ikdiena. Protams, arī tādā vietā kā tiesu medicīnas ekspertīze. Vienīgā atšķirība – šeit nav iespējams tikt pie autogrāfa…

„Mūsu departamentā tiek izmeklēti visi slepkavību, nelaimes gadījumu, pašnāvību un neskaidru nāves cēloņu upuri no visa Losandželosas rajona. Gadā departamentam ir ap 10 tūkstošiem lietu, no kurām es veicu ap 250 autopsiju,” par savu darba vietu sarunā ar portālu Kasjauns.lv stāsta eksperts Vadims Puķēns. Ļoti bieži viņš tiekot pieaicināts tiesās sniegt liecības, jo lielākā daļa viņa darba saistīta ar slepkavībām – Losandželosā ir milzum daudz kriminālo grupējumu, kuri šādā veidā kārto savstarpējās attiecības. Un ne tikai kriminālie… Reizēm tiekot izmeklēti gadījumi, kad nāve cilvēkam iestājusies policistu vardarbības rezultātā vai medicīnas kļūdu dēļ, atklāj Puķēns.

Par departamenta visu laiku „skaļākajiem” gadījumiem kļuvusi Maikla Džeksona, Merlinas Monro un Roberta Kenedija nāve. Vēl – amerikāņu futbola zvaigznes O.J. Simpsona bijušās sievas Nikolas Simpsones un viņas drauga Rona Goldmana slepkavības. Šādās reizēs arī patanatomiem nākas vairīties no sabiedrība uzmanības.

Puķēns: „Džeksona fani burtiski bija aplenkuši slimnīcu, uz kuru viņš sākotnēji tika hospitalizēts. Šā iemesla dēļ viņa ķermenis uz mūsu departamentu tika pārvests ar helikopteru. Savā praksē otru tādu gadījumu neatceros...”

Jautāts par popkaraļa nāves iespējamajiem cēloņiem, Puķēns atzīst, ka Džeksons daudz lietojis recepšu medikamentus un jo īpaši – pretsāpju zāles, par ko liecina ekspertiem pieejamā medicīnas vēsture. „Šerilina Lī, kas bija Džeksona māsiņa, regulāri atteikusi viņam injicēt „Diprivan”, zināmu arī kā „Propofol”, kas ir anestezējošs līdzeklis un tiek lietots operāciju zālēs,” atgriežoties darbā, pēc kolēģu teiktā, zina stāstīt eksperts. Pagaidām tie ir tikai minējumi, jo Džeksona nāves cēlonis oficiāli tiks paziņots pēc 6-8 nedēļām, kad būs zināmi analīžu rezultāti.

Aktiera dēls iesaldē draudzeni

Latvijas mediķis līķa sekciju veicis arī aktrises Kristīnas Aplgeitas bijušajam draugam un aktiera, filmas „Matrix” zvaigznes Kiano Rīvza draudzenei, kuri miruši no narkotiku pārdozēšanas.

Kā interesantāko savā darbā Puķēns atminas autopsiju, ko veicis kāda slavena Holivudas aktiera dēla draudzenei… „Viena zināma aktiera dēls ar savu draudzeni kopā lietoja narkotikas. Draudzene pārdozēja. Bet puisis izmisumā draudzeni iesēdināja vannā un apbēra ar ledu, saldētiem dārzeņiem un citu ledusskapja saldētavas saturu, cerot, ka tādā veidā viņa nāks pie samaņas,” atceras ārsts. Pats puisis notikuma vietu pametis, bet nākamajā rītā draudzene atrasta pusdzīva. „Meiteni aizveda uz slimnīcu, kur viņa mira no nosalšanas, nevis no narkotiku pārdozēšanas… Es to nosaucu par slepkavību, jo meitene mira sava drauga nepareizas rīcības dēļ. Taču policija krimināllietu neuzsāka, jo uzskatīja, ka nav pietiekami daudz pierādījumu, lai uzvarētu tiesā pret aktiera labi apmaksātiem advokātiem,” spilgtākajā notikumā dalās Puķēns.

Bet šausminoši gadījumi notiek ne tikai slavenību dzīvē. „Nežēlīgs un reizē arī pilnīgi dumjš ir vēl viens stāsts. 16 gadus veca jauniete bija stāvoklī, taču apaļās miesas būves dēļ neviens nepamanīja viņas grūtniecību. Meitene dzemdēja mājās. Lai apklusinātu jaundzimušo, viņa nabas saiti aptina bērnam ap kaklu un mutē sabāza papīra salvetes... Audžuvecāki pamanīja meitenes asiņošanu, tāpēc aizveda viņu pie daktera, kurš uzreiz konstatēja, ka meitene ir tikko dzemdējusi. Visiem par lielu izbrīnu meitene dakterim pasniedza maisiņu ar jau mirušu bērnu... Arī šo gadījumu klasificēju kā slepkavība, taču arī šī lieta līdz tiesai nenonāca, jo meiteni atzina par nepieskaitāmu...”

Puķēns atzīst, ka šādi gadījumi klasificējami kā vienkārši un tie ir darba ikdiena. Bet gandarījumu sniedz sarežģītas lietas, kas palīdz slepkavību izmeklēšanā. Piemēram, kad ar sekcijas palīdzību izdodas pierādīt, no kuras puses ir šauts uz upuri, tādā veidā mainot visu izmeklēšanas gaitu, to ievirzot pareizās sliedēs.

No algas dzīvei nepietiek

Ceļš līdz Losandželosai Latvijas ārstam neesot bijis skaidru mērķu nosprausts. „Lai arī izklausās banāli, viss sākās gaužām vienkārši,” vaicāts par nokļūšanu ASV, stāsta Puķēns. Iesākumā viņš strādājis „Stardiņu” slimnīcas uzņemšanas nodaļā par ārstu. „Nostrādājot 12 stundu nakts maiņu, mans atalgojums par padarīto bija tik zems, ka nevarēju atļauties nopirkt savam draugam pienācīgu dzimšanas dienas dāvanu. Uzreiz pēc studijām Medicīnas akadēmijā apprecējos, un man ir divi dēli. Tas bija grūts brīdis manā mūžā, jo pienācīgi uzturēt ģimeni, strādājot par ārstu Latvijā, nevarēju. Sapratu, ka kaut kas dzīvē ir jāmaina,” pirmo karjeras pavērsienu atceras ārsts. „Perestroikas” laikā, kā tikko atvērušās robežas, Puķēns nolēmis savus spēkus izmēģināt visu iespēju zemē Amerikā. Bet ne jau viss uzreiz gājis gludi. „Sākumā strādāju, krāsojot un tīrot mājas par minimālo algu. Taču drīz atradu darbu Kalifornijas Universitātē Losandželosā – strādāju neiropataloģijas laboratorijā par asistentu pie Kanādas latvieša, profesora Harija Vintera. Vēlāk iestājos pataloģijas rezidentūrā Kalifornijas Universitātē un piecus gadus mācījos. Lai kļūtu par ārstu Kalifornijā, man bija jānokārto vairāki eksāmeni.”

Uz Ameriku viņš aizbraucis, kad jaunākajam dēlam bijuši vien daži mēneši. Kad nedaudz iedzīvojies, pie viņa uz ASV pārcēlusies arī ģimene. „Diemžēl drīz izšķīrāmies. Bijusī sieva tagad ir precējusies otrreiz un dzīvo Amerikā,” atklāts par ģimenes dzīvi ir Puķēns.

Viņš atvēris arī savu ārsta privātpraksi, bet sapratis, ka šis darbs neaizrauj. Tā nolēmis specializēties tiesu medicīnas ekspertīzē. Laimīgas sakritības dēļ drīz atradis tiesu medicīnas eksperta darbu jau pieminētajā „Department of Coroner, Los Angeles County”, kurš ir lielākais Amerikā. „Tajā strādāju kopš 2001. gada. Bet paralēli pamatdarbam kopā ar kolēģiem veicu zinātniskos pētījumus Kalifornijas Universitātes acu institūtā, kurā esmu nonācis pie dažādiem atklājumiem acu orbītas histoloģijā un biomehānikā,” stāsta Puķēns, kura pētījumi šajā jomā publicēti arī vairākos oftalmoloģijas zinātnes žurnālos.

Par mājām sauc Ameriku

„Kopš 1991. gadā pametu Latviju, dzimtenē esmu bijis tikai divas reizes: 1997.gadā un šogad – lai piedalītos 6. Latvijas ārstu kongresā,” uzskaita ārsts. Atgriezties Latvijā gan viņš neplānojot, jo par savām mājām jau pieradis uzskatīt Ameriku. Taču Puķēns pieļauj iespēju, ka apmeklēt Latviju viņš varētu biežāk, ja vien kādreiz te būtu nepieciešamas viņa eksperta zināšanas – jāpalīdz kolēģiem atrisināt kādu sarežģītu lietu vai jāsniedz konsultācijas. „Man Latvija ir vieta, kur pavadīju savu bērnību un jaunību. Par dzimto vietu saucu Tukuma rajona Irlavu, Cēsis un Murjāņus, kur mācījos sporta skolā. Mani klasesbiedri no Cēsu 1. vidusskolas, uzzinot, ka beidzot pēc 12 gadiem atkal būšu Latvijā, sarīkoja klases vakaru. Tik ļoti gaidīju šo tikšanos – atcerējāmies skolas gadus un izstāstījām dažādos dzīves stāstus. Diemžēl gandrīz visus skārusi Latvijas „dižķibele”...” secina ārsts.

Amerikānisko dzīvesveidu latvietis Puķēns arī apliecina, aizrautīgi spēlējot golfu. „Golfs ir mana pēdējā laika aizraušanās. Dzīvojot Kalifornijā, vide veicina dzīvot veselīgi un uzturēt sevi labā formā. Es spēlēju tenisu, apmeklēju sporta zāli, slēpoju, braucu ar divriteni gar okeānu un spēlēju novusu ar Kalifornijas latviešiem. Mēs pat rīkojam novusa turnīrus, kuros labprāt arī piedalos,” par dzīvi ASV stāsta ārsts. Savu laiku viņš labprāt pavadot, braucot okeānā un ķerot tunčus.

Vita Zvaigznīte / Foto: no Vadima Puķēna personīgā arhīva