Anmary izgāžas un neiekļūst Eirovīzijas finālā
Anmary šogad Latvijai neizcīnīja vietu Eirovīzijas dziesmu finālā, kas 26. maijā notiks Baku, Azerbaidžānā. Atliek cerēt, ka Latvijai nākamgad veiksies labāk.
Slavenības
2012. gada 23. maijs, 00:04

Anmary izgāžas un neiekļūst Eirovīzijas finālā

Jauns.lv

22. maija pulksten 23.59 „Kristāla hallē” Baku, Azerbaidžānā noskaidrojās, ka Latvijas pārstāve Anmary, īstajā vārdā Linda Amantova, ar dziesmu „Beautiful Song” nav kvalificējusies 2012. gada Eirovīzijas dziesmu konkursa finālam, kurš 26. maijā notiks turpat Baku.

Eirovīzijas dziesmu konkurss notiek jau 57. reizi, un šogad Latvija pirmajā pusfinālā konkurēja ar Melnkalnes, Islandes, Grieķijas, Albānijas, Rumānijas, Šveices, Beļģijas, Somijas, Izraēlas, Sanmarīno, Kipras, Dānijas, Krievijas, Ungārijas, Austrijas, Moldovas un Īrijas pārstāvjiem. Finālam no pirmā pusfināla kvalificējās Islande, Grieķija, Albānija, Rumānija, Kipra, Dānija, Krievija, Ungārija, Moldova un Īrija.

Konkursa pirmais pusfināls Baku noritēja negaisa un vētras apstākļos – laika apstākļi ne pašus konkursantus, ne ieinteresētos skatītājus, nelutināja. Mūsu dziedātāja uz Baku skatuves kāpa ar 4. kārtas numuru. Pirms tā Anmary ar Latvijas delegācijas pārstāvju starpniecību bija atzinusi: ”Man ir svarīgi sajust, ka manās mājās, Latvijā, mani atbalsta un vēl man veiksmi. Te, Baku, esmu piedzīvojusi neticami fantastisku atsaucību un atbalstu no azerbaidžāņiem. Cilvēki ir silti, sirsnīgi, atvērti un laipni. Viņi visi apgalvo, ka balsos par mani un dziesmu „Beautiful Song”. To azerbaidžāņi saka no sirds, un tas dod pozitīvu lādiņu. Izklausās neticami, bet Azerbaidžānā ikviens, ko satieku, ir redzējis dziesmas video klipu. Mūzikas autoram Ivaram Makstniekam pat kafejnīcā nāca klāt un jautāja, vai viņš nav tas pats mūziķis, kurš klipā spēlē klavieres. Ceru, ka arī latvieši tāpat kā azerbaidžāņi, skatoties Eirovīziju, sūtīs man savas labās domas un turēs par mani īkšķus.”

Latvijas presē komentāri par „Beautiful Song” nebija galvu reibinoši – Anmary priekšnesumus un bekvokālistu diezgan primitīvā piedejošana tika daudz kritizēta. Uzstājoties pusfinālā, Anmary ievēroja iepriekšējo režiju. Dziedājums bija gana kvalitatīvs, bet ar to vien nepietika, lai izpelnītos Eiropas atzinību un vietu finālā.

Pēc Anmary „Beautiful Song” uzstājās albāniete, kas skatītāju aprindās iemantojusi „lielās rīkles” slavu. Satricinot visus ar savu vokālu, pieskaņotu tērpu un perfektu emociju gammu, albāniete Rona dziesmā „Suus” pārliecināja, ka priekšnesumu var teicami iznest arī viens cilvēks, ja vien ir harizma un izcila balss.

Neraugoties uz iespaidīgajām datorgrafikām, kuras skatuves fonā veidoja ne tikai krāšņus elementus, bet arī atspoguļoja Azerbaidžānas skaisto dabu, bija daži dalībnieki, kas skatītāju ņēma ar īstumu uz skatuves – Krievijas pārstāves „Buranovas večiņas” dziesmas „Party for Everybody” laikā krāsnī izcepa pīrāgu, ka kūpēja vien. Bet Īrijas dvīņubrāļi, pabeidzot kompozīciju „Waterline”, ūdens līniju noturēja līdz galam un iekāpa strūklakā, atļaudamies izmirkt līdz pēdējai vīlītei.

Brāļu slapjums nebija nedz acu apmāns, nedz vizualizācija, bez kā mūsdienās šovbiznesā neiztikt. Kasjauns.lv, esot Eirovīzijas koncertzālē Baku, pārliecinājās, ka brāļi priekšnesuma noslēgumā patiešām pilēja kā caurs ūdens maiss. Lai nebūtu jābrien cauri skatītāju zālei, Īrijas pārstāvji vienīgie nesekoja citiem konkursantiem uz „grīnrūmu” – viņus, pieplakušus strūklakas platformai, tehniskais personāls aizvizināja uz ģērbtuvēm. Savukārt Austrijas dalībniekiem talkā nāca daiļas meitenes, izvēršot priekšnesumu pie striptīza stieņiem.

Pieredzējuši Eirovīzijas apmeklētāji sarunās ar Kasjauns.lv Baku ir vienisprātis par to, ka koncerts no tehnoloģiskās puses bijis vērienīgs, iespaidīgs un demonstrējis jaunākās paaudzes tehnoloģijas. Atšķirībā no citām reizēm šoreiz konkursa dalībnieki pēc priekšnesuma iekārtojās „grīnrūmā”, kas bija izveidots turpat skatītāju zāles vidū.

Anmary uzstāšanās Eirovīzijas pusfinālā

Anmary izpildītās dziesmas teksts latviešu valodā:

„Skaista dziesma”

Es piedzimu tālajā 1980. gadā,

Kad īrs Džonijs Logans vinnēja.

Tagad viņš ir gados un tomēr slavens.

Tā varētu notikt ar mani.

Šī ir mana diena.

Un es dziedu savu dziesmu.

Ja es uzvarētu, kā pārējie pirms manis,

Ja šī dziesma kļūtu par lielu, atpazīstamu hitu,

Es nopirktu sev mikrofonu un tajā dziedātu,

Un pamestu visus citus darbus, ko līdz šim darīju.

Skaista dziesma skan radio, gan TV šovos, un tā aizvien

Skaista dziesma, ko visi zina, ko visi mīl.

Mamma man teica, ka kļūšu par dziedātāju,

Tētis smaidot deva savu ģitāru,

Es darīju visu iespējamo, bet varu vēl labāk –

Varu kļūt par zvaigzni, par visspilgtāko zvaigzni.

Un dienā, kad Miks Džegers man zvanīs,

Es nevarēšu viņam atbildēt, jo būšu ierakstā ar Polu Makartniju.

Piedod Mik, es tev piezvanīšu, vienu dien’ noteikti tev zvanīšu!

Anmary dziesma „Beautiful Song”

Kasjauns.lv/Foto: Andress Putings (EBU) /Ieva Valtere/Kasjauns.lv/Publicitātes foto