Neticami! Mārtiņš Rītiņš notievējis par 20 kilogramiem. FOTO
Restorāna „Vincents” šefpavārs Mārtiņš Rītiņš, gatavojoties lāpas nešanai pirms vasaras olimpiskajām spēlēm Londonā, zaudējis 20 kilogramus sava svara. Šefpavārs sācis intensīvi skriet, nūjot un vingrot, kā arī katrai ēdienreizēm atvēl vismaz pusstundu.
Jau pēc mēneša slavenais šefpavārs Mārtiņš Rītiņš kā viens no četriem Latvijas pārstāvjiem piedalīsies 30. vasaras olimpisko spēļu lāpas nešanā. Viņa stafetes etaps būs Lielbritānijas pilsētā Doverā, kas atrodas aptuveni 120 kilometrus no vasaras olimpisko spēļu norises vietas Londonas. Rītiņš par iespēju nest olimpisko lāpu uzzināja pērn oktobrī un kopš tās dienas sāka vairāk pievērsties savai fiziskajai formai. Ik rītu viņš vingro, katru dienu nūjo un brauc ar velosipēdu. Mobilizēties un „nehalturēt” šefpavāram palīdz pat personīgais treneris.
Nepilna pusgada laikā Rītiņš zaudējis aptuveni 20 kilogramus un tagad ir vien 76 kilogramus smags. Kā atzīst Rītiņš, pie sava jaunā svara viņš ticis ne tikai ar fiziskām aktivitātēm. Arī līdz pagājušā gada oktobrim viņš gan veselīgi ēda, gan ikdienā fiziski izkustējās un par korpulentu sevi saukt negribēja.
„Mēs visi ēdam par daudz. Jāatceras, ka viss, ko apēdam, mums ir „jānodedzina”. Mans papildus noslēpums ir lēna ēšana – maltītei atvēlu vismaz pusstundu,” skaidro šefpavārs. Viņš atklāj ko, kā un cik ēdis iepriekšējā dienā. Septiņos no rīta pēc izkustēšanās Rītiņš baudīja brokastis. Glāzi kefīra viņš samaisīja ar divām ēdamkarotēm auzu pārslu, 20 gramiem linsēklu, 20 gramiem čia sēklu un ekokolon pulverīša, pievienoja zemenes un visu samaisīja. Rītiņš pagaidīja, kamēr sabiezē, un ēda ar karotīti. Katru kumosu viņš nesteidzīgi sakošļāja apmēram 30 reizes.
Otrās brokastis un vakariņas šefpavārs baudīja darbā kopā ar kolēģiem. Otrajā ēdienreizē Rītiņš ēda lauku vistu un omleti. Izbaudot un lēni. Tāpat – pa nelielam kumosam un daudzas reizes noliekot dakšiņu malā. Trešā ēdienreize šefpavāram bija ap pieciem vakarā. Ēdienkartē bijusi vista, bet citādāk sagatavota kā iepriekšējā maltītē, kā arī lapu salāti ar gurķiem vieglā olīveļļas mērcē. No kartupeļiem, ko pie šī ēdiena baudīja kolēģi, Rītiņš atturējās.
Šefpavārs arī lietoja daudz šķidruma – ūdeni un tēju. Kafiju viņam vairs neprasoties, jo jaunais dzīvesveids tāpat sagādā lielu enerģijas lādiņu. Darbā restorāna virtuvē Rītiņam vienmēr ir bijusi iespēja paknakstīties un pa kumosiņam vien nogaršot no dažādiem produktiem arī ārpus maltītēm. „Tagad vairs negribas,” atzīst Rītiņš un piebilst, ka knakstīšanās niķis pārgājis bez jebkādas cīņas ar sevi.