Bizness un ekonomika
2013. gada 27. decembris, 18:13

"Latvenergo" plāno aizņemties 150 miljonus eiro

Jauns.lv

AS "Latvenergo" izsludinājusi iepirkumu 150 miljonu eiro (105 miljonu latu) aizdevuma piesaistei, informēja uzņēmuma preses sekretāre Sandra Vējiņa.

Finansējums paredzēts 2014.-2016.gada investīciju programmas finansēšanai un refinansēšanas vajadzībām. Galvenie investīciju projekti, kas pašlaik tiek īstenoti, ir pārvades sistēmas izbūves projekts "Kurzemes loks" un vērienīgas sadales tīklu sistēmas programmas, kā arī Daugavas hidroelektrostacijas hidroagregātu atjaunošanas programma.

Kā informē uzņēmums, iepirkuma priekšmets ir sadalīts divās pasūtījuma daļās. Pirmā pasūtījuma daļa ir par aizdevuma līguma slēgšanu 100 miljoniem eiro ar aizdevuma atmaksas termiņu pieci gadi un iespēju aizdevuma atmaksas termiņu pagarināt par diviem gadiem. Otrā pasūtījuma daļa ir par aizdevuma līguma slēgšanu līdz 50 miljoniem eiro ar aizdevuma atmaksas termiņu - septiņi gadi.

Atbilstoši Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likumam iepirkums tiks īstenots sarunu procedūrā. Pieteikumi dalībai sarunu procedūrā jāiesniedz līdz 2014.gada 28.janvārim.

Uzņēmuma kapitālieguldījumi ik gadu plānoti aptuveni 200 miljonu latu (285 miljonu eiro) apmērā, un to realizāciju koncerns daļēji finansē no pašu līdzekļiem un daļēji no aizņēmumiem.

"Latvenergo" koncerna kapitālieguldījumi 2012.gadā bija 185,7 miljoni latu (264,2 miljoni eiro).

Iepriekšējo reizi aizdevumu piesaistes iepirkums, piesaistot komercbankas, tika organizēts 2009.gadā, nodrošinot nepieciešamos finanšu līdzekļus TEC-2 rekonstrukcijas projekta 2.kārtas realizācijai. Iepirkuma procedūras rezultātā 2010.gadā aizdevuma līgumi tika noslēgti ar "Nordea Bank Finland" Latvijas filiāli, AS "DnB NORD Banka", "Swedbank" un "SEB banka" par kopējo apjomu 90 miljoni eiro (63 miljoni latu).

"Latvenergo" koncernā iekļauta mātessabiedrība AS "Latvenergo" un meitassabiedrības AS "Latvijas elektriskie tīkli", AS "Sadales tīkls", "Elektrum Eesti", "Elektrum Lietuva" un SIA "Liepājas enerģija", kā arī "Elektrum Eesti" meitassabiedrība SIA "Elektrum Latvija". "Latvenergo" apgrozījums pērn bija 657,5 miljoni latu.

LETA/Foto: Lita Krone/LETA