1dienas
19stundas
32minūtes
59sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Šveices savdabīgā vieta, kas 12 stundas ir "nogriezta" no pārējās pasaules: kā tur nokļūt
foto: Mike Dennison / Alamy/ Vida Press
"Alp Grüm" Šveicē.
Tūrisms

Šveices savdabīgā vieta, kas 12 stundas ir "nogriezta" no pārējās pasaules: kā tur nokļūt

Biznesa nodaļa

Jauns.lv

Šveice ir pilna ar Alpu namiņiem un grūti pieejamām viesnīcām. Taču "Alp Grüm" ir īsta kalnu anomālija, kas nelīdzinās citām, raksta BBC.

Grūti pieejamas viesnīcas un būdas ir Šveices īpatnība. Daudzas no tām saglabājušās kā Alpu vēstures pieminekļi. Jungfrau reģionā, sniegoto Bernes Alpu robežās, ir viesnīcas no automašīnām brīvajos "Mürren", Vengenas un "Kleine Scheidegg" ciematos - nokļūt tur var tikai ar slēpošanas pacēlāju, trošu ceļu vai vilcienu.

"Viesnīcas identitāte pilnībā aizgūta no dzelzceļa kompānijas vēstures, un tā sevī apvieno staciju, platformu un uzgaidāmo zāli. Tomēr no plkst. 20.00 līdz 08.00 vilcieni aizbrauc un viesnīca ir nogriezta no pārējās Šveices," teikts materiālā.

"Alp Grüm" viesnīcas vēsture

"Alp Grüm" vēsture aizsākās 1906. gadā, kad dzelzceļa kompānija "Bernina-Bahngesellschaft" prezentēja ambiciozu elektrificētā vilciena plānu, kas savienotu Šveici ar Itāliju. Tolaik ar zirgiem ziņneši tērēja deviņas stundas bīstamajam ceļojumam starp Samedanu un Tirano. Arī ziemā ceļš kļuva vēl bīstamāks - lavīnu un riska dēļ iestrēgt kalnos spēcīgo sniegputeņu dēļ. Ziema šajos gados ir mainījušās ledāju atkāpšanās un globālās sasilšanas dēļ, taču, neskatoties uz to, tur joprojām ir daudz sniega.

Kas ir visgrūtākais šajā viesnīcā

Grūtākais "Alp Grüm" dzīvē ir neprognozējamība, ko ienes katra diena. Ir arī problēmas ar preču piegādēm. Visu, kas restorānā tiek pasniegts 10 mēnešos (viesnīcu slēdz novembrī un mēnesi pēc Lieldienām), atved ar vilcienu. Taču reizēm kaut kas neierodas laikā. "Šeit ir briesmu pilni kalni - lavīnas, zemes nogruvumi, ledāja plaisas, negaisi un akmeņi. Tomēr šo viesnīcu noteikti ir vērts apmeklēt vismaz reizi mūžā,"  raksta autors.