Pārrunā pieredzes apmaiņas stiprināšanu ar Dāniju uroloģijas jomā un jaunu metožu ieviešanu ārstniecībā
foto: Publicitātes foto
Auto un tehnoloģijas
2024. gada 6. augustā, 11:54

Pārrunā pieredzes apmaiņas stiprināšanu ar Dāniju uroloģijas jomā un jaunu metožu ieviešanu ārstniecībā

Biznesa nodaļa

Jauns.lv

Veselības ministrs Hosams Abu Meri otrdien, 6. augustā, tikās ar starptautiski pazīstamu speciālistu uroloģijas ārstniecībā un pētniecībā profesoru no Dānijas Jenu Sonksenu, lai pārrunātu apmācības un pieredzes apmaiņas stiprināšanu starp ārstniecības iestādēm Latvijā un Dānijā.

Veselības ministrs Hosams Abu Meri un profesors Jens Sonksens pārrunāja uroloģiskā profila pacientu ārstēšanas pilnveidošanu, priekšrocības un izaicinājumus robotasistētas ķirurģijas metodes ieviešanā praksē, informēja Barbara Ālīte, Veselības ministrijas preses sekretāre. “Latvijas ārstniecības iestādes un speciālisti pastāvīgi pilnveido un attīsta savas profesionālās prasmes, lai uzlabotu gan veselības aprūpes pieejamību, gan atbilstību pacientu vajadzībām un aprūpes rezultātus. Robotehnoloģiju ieviešana ārstniecības procesos liks pārskatīt līdzšinējos pakalpojumu modeļus. Augstu novērtējam Latvijas speciālisti iespējas piedalīties kopīgās pētniecības iniciatīvās un apmaiņas apmācību programmās,” tikšanās laikā uzsvēra veselības ministrs.

Ālite informē, ka profesors Rīgā ieradies pēc Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcas (RAKUS) ielūguma, pārstāvot Herlevas un Gentoftes slimnīcas uroloģijas klīniku Kopenhāgenā, lai stiprinātu sadarbību un pieredzes apmaiņu ārstu vidū, kas iedibināta jau iepriekš. Slimnīcas apmeklējuma laikā profesors iepazinās ar tehnoloģiju nodrošinājumu un ārstēšanās apstākļiem, paužot gandarījumu par stratēģisko virzību uz ekselences centra izveidi, atzīstot, ka uroloģijas klīnika RAKUS strādā balstoties medicīniskās vadlīnijās līdzīgi kā Eiropas vadošajās klīnikās. Profesors uzsvēra, cik svarīgi ir stiprināt savstarpējo tīklošanos un starptautisko sadarbību, lai iegūtu vērtīgu informāciju un zināšanas, iedvesmotos no kolēģiem labāku ārstēšanas rezultātu sasniegšanai, veicinātu nemitīgu attīstību pacientu labā. 

Sarunas laikā tika pārrunāti iespējamie finansējuma avoti ārstu izglītības iespējām Kopenhāgenā robotasistēto tehnoloģiju jomā un tālāk šo metožu ieviešanas procesi slimnīcu praksē. Hosams Abu Meri un profesors Jens Sonksens tikšanās laikā skāra veselības politikas aktualitātes ES un aktuālos projektus. 

Profesors Jens Sonksens ir arī Eiropas Urologu asociācijas valdes loceklis un izpilddirektors. RAKUS ir viena no lielākajām uroloģijas un onkoloģiskās uroloģijas klīnikām Latvijā, kur strādā vadošie šīs jomas speciālisti. Gada laikā klīnikas ārsti sniedz vairāk nekā 24 tūkstošus konsultāciju Latvijas un ārvalstu iedzīvotājiem un veic vairāk nekā 2000 operācijas.