Latvija iekļuvusi Eiropas tīrāko peldvietu Top 20 sarakstā
foto: Evija Trifanova/LETA
Cilvēki peldas peldvietā Lucavsalā.
Tūrisms
2024. gada 6. augustā, 11:23

Latvija iekļuvusi Eiropas tīrāko peldvietu Top 20 sarakstā

Biznesa nodaļa

Jauns.lv

Eiropas Vides aģentūra sadarbībā ar Eiropas Komisiju publicējusi jaunāko ziņojumu, kurā atklāti tīrākie peldvietu ūdeņi Eiropas Savienībā (ES), kā arī Albānijā un Šveicē, vēsta “Forbes”.

Ziņojumā aplūkotas 22 081 peldvietas visa ES, Albānijā un Šveicē. Eiropas tīrāko piekrastes ūdeņu topā Latvijas ierindojas 15. Vietā, tīrāko iekšējo ūdeņu topā – 19. vietā, savukārt, kopumā Eiropas tīrāko ūdeņu topā Latvija ieņem 19. pozīciju, kamēr Igaunija – 26. vietu, bet Lietuva 13. vietu.

Eiropas tīrākie piekrastes ūdeņi

Saskaņā ar jaunāko ziņojumu Horvātija - neliela valsts, kas slavena ar savu satriecošo Adrijas jūras piekrasti - ir valsts ar tīrākajiem piekrastes ūdeņiem Eiropā.

Horvātijai seko Kipra, Grieķija un Slovēnija, kuras visas ir augstu novērtētas ar saviem neskartajiem piekrastes ūdeņiem. Šīs valstis ir ievērojušas stingros ES ūdens kvalitātes standartus, nodrošinot drošu un patīkamu peldēšanos gan tūristiem, gan vietējiem iedzīvotājiem.

Eiropas tīrākie iekšējie ūdeņi

Ceļotājiem, kuri dod priekšroku ezeru un upju klusumam, vairākas valstis piedāvā īpaši kvalitatīvus iekšzemes ūdeņus. Jo īpaši Bulgārija, Grieķija, Īrija un Rumānija ieguva teicamus rezultātus.

Īpaši jāatzīmē arī Austrija, kur 96,9 % no 260 pārbaudītajām iekšzemes peldvietām tika novērtētas kā izcilas. Šīs valsts daudzie ezeri un upes piedāvā nevainojamus apstākļus peldēšanai.

Eiropas tīrākie ūdeņi kopumā

Ņemot vērā gan piekrastes, gan iekšzemes ūdeņus, Kipra šajā rangā ir izteikta līdere. Nākamās sarakstā ir Austrija, Horvātija un Grieķija, kuras visas uzrāda iespaidīgus rezultātus, apliecinot savu apņemšanos uzturēt augstus ūdens kvalitātes standartus visās valstīs.

Vērtēšanas procesā ūdeņi tiek iedalīti četrās kategorijās: teicami, labi, pietiekami un slikti. Lielisks novērtējums norāda, ka ūdens atbilst visaugstākajiem tīrības un drošības standartiem, padarot to ideāli piemērotu peldēšanai un citām atpūtas aktivitātēm.

Stingrie kritēriji, kas noteikti 2006. gadā pieņemtajā ES Peldvietu ūdens direktīvā, ir ievērojami uzlabojuši ūdens kvalitāti visā Eiropā. Saskaņā ar jaunāko ziņojumu 85 % populāro Eiropas peldvietu ūdeņu ir ieguvuši izcilu novērtējumu, un 96 % atbilst vismaz minimālajiem kvalitātes standartiem. Tikai 1,5 % peldvietu tika novērtētas kā sliktas, kas atspoguļo nepārtrauktos centienus samazināt piesārņojumu un uzlabot ūdens kvalitāti.