Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Ievērojami pieaug Eiropas auto eksports uz Baltkrieviju
foto: Shutterstock
Auto un tehnoloģijas

Ievērojami pieaug Eiropas auto eksports uz Baltkrieviju

Māris Puķītis

Māris Puķītis

Pērn automobiļu eksports no Eiropas Savienības uz Baltkrieviju sasniedzis 2,4 miljardu eiro vērtību – četrreiz vairāk nekā 2021. gadā. Galvenokārt eksportēti luksusa klases auto, kas tālāk nonāk Krievijā, kura sankciju dēļ zaudējusi tiešu pieeju rietumvalstu spēkratiem.

Vācija un Francija iestājas pret Eiropas Savienības ieceri aizvērt šo spraugu, kas ļauj Krievijai caur Baltkrieviju saņemt luksusa preces, raksta izdevums “Politico” ar atsauci uz diplomātiskajiem avotiem.

Sankcijas pret Minsku Eiropas Savienība noteica jau 2020. gadā pēc prezidenta vēlēšanu falsifikācijas un nežēlīgajām represijām, tomēr tās nav tik plašas, kā pret Krieviju. Tas ļauj Baltkrievijai darboties kā pārkraušanas punktam starp Eiropu un Krieviju.

Vācijas Ekonomiskās komandas analītiķi izpētījuši, ka luksusa auto eksportēti uz Baltkrieviju par 1,3 miljardiem eiro – divas trešdaļas no kopējā apjoma. Visticamāk, to tālākais ceļš ved uz Krieviju.

Vācijas un Francijas diplomāti sarunā ar “Politico” pauduši, ka viņu valstis atbalsta pasākumus pret sankciju apiešanu, taču pirmām kārtām jācīnās pret militāras nozīmes preču eksportu. Vietā atgādināt, ka Krievijai izdevies iegādāties itāļu snaiperu šautenes.

Pēc Latvijas ierosinājuma Eiropas Savienības 14. sankciju pakotnē pret Krieviju beidzot iekļauts aizliegums piegādāt mangāna rūdu un alumīnija oksīdu, kas nepieciešams bruņojuma ražošanai.