foto: REUTERS/SCANPIX
“Gazprom” nolīgtie strādnieki salst un nesaņem algu
“Gazprom” nolīgtie strādnieki salst un nesaņem algu.
Bizness un ekonomika
2023. gada 16. oktobris, 06:06

“Gazprom” nolīgtie strādnieki salst un nesaņem algu

Jauns.lv

Krievijai, atslēdzot gāzes padevi lielākajai daļai Eiropas valstu, nav izdevies tās nosaldēt, kamēr “Gazprom” ieguve sasniegusi rekordkritumu, pēdējos četros ceturkšņos zaudējumi sasniedz triljonu rubļu (ap desmit miljardiem eiro) un vienā no lielākajām atradnēm krietni kavējas algu izmaksa.

Strādnieki Koviktinskas atradē pieteikuši streiku kopš 4. oktobra. Šī ir Austrumsibīrijā lielākā dabasgāzes atradne, kas apgādā Ķīnu pa cauruļvadu “Sila Sibiri”.

“Mēs strādājam pa diviem mēnešiem, un mums nav izmaksāta ne alga, ne avanss,” “Novosibirsk Online” stāsta Aleksejs Zimins, kurš atbraucis peļņā uz Irkutskas apgabalu un noslēdzis divu mēnešu līgumu ar “Gazprom” apakšuzņēmēju.

Pēc cita avota vārdiem, no apmēram 40 strādniekiem algu saņēmuši tikai trīs, un solīto 90 000 rubļu vietā mēnesī pārskaitīts no trim līdz pat 60 reizēm mazāk. Daži nostrādājuši nolīgtos divus mēnešus un aizbraukuši mājās, nesaņemot ne kapeikas.

Palikušajiem nav izsniegts ziemas specapģērbs, kaut gan temperatūra nokritusies līdz desmit grādiem zem nulles. Sarunas ar vadību neko nav devušas. “Dzen darbā gandrīz vai ar sišanu un kautiņiem. Mēs te esam kā verdzībā,” sūrojas Zimins.

Strādniekus nolīgusi kompānija “Kadano”, kurai ir noslēgts līgums ar “StrojTransŅefteGaz” no koncerna “Gazstrojprom” – “Gazprom” meitasuzņēmumu, būvfirmu, kas nesen iekļauta ASV sankciju sarakstā. Tieši “StrojTransŅefteGaz” arī aizkavē algas.

“Gazprom” sākušās finansu problēmas pēc gāzes atslēgšanas lielai daļai Eiropas. No pagājušā gada jūlija līdz šā gada jūlijam “Gazprom” iztērējis divas trešdaļas naudas no saviem rēķiniem, lai segtu zaudējumus un maksājumus.

Pērn otrajā pusgadā zaudējumi sasniedza 1,2 triljonus rubļu (12 miljardi eiro), bet šā gada pirmo sešu mēnešu peļņa sedza tikai piekto daļu “mīnusu”. Šogad pirmajā pusgadā ieguve bija 179,45 miljardi kubikmetri, par 25% mazāk nekā pērn šajā pašā laikā. Tas ir lielākais kritums uzņēmuma vēsturē.

Tikmēr Krievijas Ekonomikas ministrija nolēmusi paaugstināt gāzes cenu iedzīvotājiem nākamgad par 11,2% un 2025. gadā par 8,2 procentiem.