Auto un tehnoloģijas
2023. gada 29. augusts, 09:35

Auto ziņas: meistari atklāj progresīvākās virsbūvju remonta metodes, kas ļauj iejaukties bez ķirurģijas

Jauns.lv

Meistara padomu sadaļā šoreiz ielūkosimies "Autohalles" virsbūvju remonta iecirknī. Tā ir sava pasaule, kas rūpīgi nodalīta no pārējā auto servisa.

Pat mūsu gids, "Autohalle" servisa tehniskais speciālists Edgars Lulle, šeit ir gandrīz vai viesis. Pirmais eksponāts ir japāņu krosovers, kam avārijā bojāts labais aizmugurējais stūris. Šis etaps ir virsbūves remonta sākums, kad automašīna ir izjaukta, un bojātais panelis nomainīts. Savienojumu vietas neizdomā mehāniķis, tās nosaka ražotājs. Tāpat automašīnas ražotājs noteic, kādos gadījumos virsbūves detaļa ir remontēja, bet kādos maināma pret jaunu. Labs piemērs ir tās pašas automašīnas bagāžnieka vāks, ko nolemts remontēt ar t.s. spoterēšanas metodi.

foto: Ekrānuzņēmums
Automašīnas ražotājs noteic, kādos gadījumos virsbūves detaļa ir remontēja, bet kādos maināma pret jaunu.

Ja virsbūvē izmantoti alumīnija paneļi, un tā mūsdienu automašīnās notiek bieži, meistaru darbs kļūst sarežģītāks. Ar alumīniju darboties ir krietni sarežģītāk. Tēraudam ir diezgan izteikta rūpnieciskā atmiņa, alumīnijam tadas nav, tāpēc tas ir jāsilda. Procesa izmaksas atkarīgas no remontam patērētā laika, jau atkal - kā to paredzējis automašīnas ražotājs. Tā tikai šķiet, ka 90% automašīnu ir nokrāsotas piecās populārākajās krāsās.

Autoindustrijā pat pelēko toņu ir vairāk nekā slavenajās Greja piecdesmit nokrāsās. Tās visas top "Autohalles" servisa krāsu laboratorijā. Plastmasas detaļas arī var remontēt, ja to pieļauj ražotājs. Alternatīva detaļu maiņai un krāsošanai ir PDR metode, kas ļauj likvidēt nelielus iespiedumus, saglabājot oriģinālo krāsojumu.