foto: REUTERS/SCANPIX
ASV iesūdz tiesā "Binance" dibinātāju Džao par "maldināšanas tīkla" organizēšanu
Džao ir pasaulē lielākās kriptovalūtu biržas Binance līdzdibinātājs un izpilddirektors.
Bizness un ekonomika
2023. gada 5. jūnijs, 21:44

ASV iesūdz tiesā "Binance" dibinātāju Džao par "maldināšanas tīkla" organizēšanu

Jauns.lv

ASV regulatori pirmdien iesūdzēja tiesā Binance un tā izpilddirektoru Čangpenu Džao par iespējamu "maldināšanas tīkla" darbību, radot papildu spiedienu uz pasaulē lielāko kriptovalūtu biržu un nosūtot bitkoīnu līdz zemākajam līmenim gandrīz trīs mēnešu laikā, vēsta "Reuters".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vērtspapīru un biržu komisijas (SEC) sūdzībā, kas iesniegta federālajā tiesā Vašingtonā, tika uzskaitītas 13 apsūdzības pret Binance, Džao un tās it kā neatkarīgās ASV biržas operatoru.

SEC apgalvoja, ka Binance mākslīgi palielināja savus tirdzniecības apjomus un novirzīja klientu līdzekļus, kā arī nespēja ierobežot ASV klientus no savas platformas un maldināja investorus par tirgus uzraudzības kontrolēm.

SEC arī apgalvoja, ka Binance un Džao, tā miljardieris dibinātājs un viens no kriptovalūtu nozares augstākā līmeņa magnātiem, slepeni kontrolēja klientu īpašumus, ļaujot tiem sajaukt un novirzīt investoru līdzekļus, "kā viņi vēlas".

"Mēs apgalvojam, ka Džao un "Binance" ir iesaistīti plašā maldināšanas tīklā, interešu konfliktos, informācijas izpaušanā un apzinātā likuma ignorēšan;a," teikts SEC priekšsēdētāja Gerija Genslera paziņojumā.

Pasaules lielākās kriptovalūtas "Bitcoin" vērtība pēc ziņām nokritās pat par 6%, sasniedzot zemāko līmeni gandrīz trīs mēnešu laikā. Uzņēmuma "Binance" kriptovalūta BNB, kas ir ceturtā lielākā pasaulē pēc tirgus lieluma, kritās par vairāk nekā 5%.

Tirgus dalībnieki norāa, ka SEC apgalvojumi varētu traucēt "Binance", un tiesas prāva, visticamāk, atbalsosies kriptovalūtu nozarē. "Binance" dominē kriptovalūtu tirdzniecībā, pagājušajā gadā apstrādājot darījumus aptuveni 65 miljardu ASV vērtībā dienā.