Pagarinās mazo uzņēmumu gada pārskatu iesniegšanas termiņus
Foto: LETA, Evija Trifanova
Bizness un ekonomika
2023. gada 24. janvāris, 14:19

Pagarinās mazo uzņēmumu gada pārskatu iesniegšanas termiņus

Jauns.lv/LETA

Par vienu mēnesi tiks pagarināts mazo uzņēmumu gada pārskatu iesniegšanas termiņš, otrdien nolēma valdība, atbalstot ar valsts budžeta likumprojektu saistītos grozījumus Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likumā.

Pagarinājums attieksies uz tiem gada pārskatiem, kuri tiek sagatavoti par gadu, kas noslēdzās 2022.gada 31.decembrī un vēlāk.

Saskaņā ar likumā noteikto maza sabiedrība (jeb uzņēmums) ir tāda sabiedrība, kura bilances datumā nepārsniedz vismaz divas no trim šajā daļā minēto kritēriju robežvērtībām - bilances kopsumma četri miljoni eiro, neto apgrozījums - astoņi miljoni eiro, vidējais darbinieku skaits pārskata gadā - 50.

Patlaban mazām sabiedrībām, tostarp arī mikrosabiedrībām, gada pārskata iesniegšanas termiņš ir četri mēneši. Savukārt vidējām un lielām sabiedrībām attiecīgi septiņi mēneši.

Sākoties Covid-19 pandēmijai, 2020.gadā, 2021.gadā un 2022.gadā tika pieņemti lēmumi, kas paredzēja gada pārskata par 2019., 2020. un 2021.gadu iesniegšanas termiņa pagarināšanu par trim mēnešiem Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likuma subjektiem, kā arī biedrībām, nodibinājumiem un reliģiskajām organizācijām. Šāds regulējums attiecībā uz gada pārskatu iesniegšanas termiņa pagarinājumu bija piemērojams neatkarīgi no uzņēmumu lieluma un nozares.

Latvijas Republikas Grāmatvežu asociācija (LRGA) un Latvijas Zvērinātu revidentu asociācija (LZRA) ir konstatējusi vairākas problēmas ar ko saskaras uzņēmumi, sagatavojot gada pārskatus. LRGA un LZRA norāda, ka regulāri saņem savu biedru viedokļus un lūgumus pagarināt to gada pārskatu iesniegšanas termiņus, kuri tiek sagatavoti par gadu, kas noslēdzas 2022.gada 31.decembrī un vēlākos periodos.

Abas asociācijas skaidro, ka Krievijas iebrukums Ukrainā 2022.gada februārī un tam sekojošās apjomīgās sankcijas atstājušas būtisku ietekmi uz biznesa aktivitātēm, ekonomikas attīstību un finanšu sistēmu funkcionēšanu nacionālajā un starptautiskajā līmenī. Šie bezprecedenta apstākļi, kā arī nenoteiktība sagādā uzņēmumiem grūtības, tostarp sagatavojot gada finanšu pārskatus. Tajā pašā laikā uzņēmumiem būs jānodrošina finanšu pārskatu lietotājiem noderīga informācija, kura adekvāti atspoguļo šīs situācijas un sankciju iespējamo un sagaidāmo ietekmi uz finansiālo stāvokli, darbības rezultātiem un naudas plūsmu, un kura balstās uz izvērtējumu, kas būtiski atšķiras no iepriekšējos gados veiktajiem izvērtējumiem.

Sakarā ar to, ka karadarbība un sankciju paplašināšana turpina attīstīties, šobrīd ir grūti novērtēt tās sekas, apjomu un ilgumu, kā arī ietekmi uz vairākām aplēsēm, spriedumiem un pieņēmumiem, pamatojoties uz kuriem tiek sagatavoti uzņēmumu finanšu pārskati, tostarp, novērtējums par spēju turpināt savu darbību, risku novērtējums, uzņēmējdarbību un ekonomiku, skaidro LRGA un LZRA.

Līdz ar to LRGA un LZRA lūdza pagarināt sabiedrībām gada pārskata iesniegšanas termiņus vismaz par vienu mēnesi.

Par saņemto priekšlikumu notika diskusija Finanšu ministrijas rīkotajā Grāmatvedības forumā 2022.gada 8.decembrī, kurā piedalījās LRGA un LZRA, kas ir priekšlikumu iesniedzējas, pārstāvji, kā arī Ārpakalpojuma grāmatvežu asociācijas, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas, Pārresoru koordinācijas centra, AS "Latvenergo", AS "Air Baltic Corporation", VAS "Latvijas valsts meži" un Valsts kases pārstāvji. Diskusijas gaitā Grāmatvedības foruma dalībnieki pauda atbalstu gada pārskata iesniegšanas termiņa pagarināšanai mazajām sabiedrībām.

Tādējādi grozījumi likumā paredz pagarināt par vienu mēnesi mazām sabiedrībām likumā noteikto iesniegšanas termiņu gada pārskatiem, kuri tiek sagatavoti par gadu, kas noslēdzas 2022.gada 31.decembrī un vēlāk.

Savukārt, tā kā lielām un vidējām sabiedrībām jau šobrīd noteikts pietiekoši garš gada pārskatu iesniegšanas periods, tas ir, septiņi mēneši, šādām sabiedrībām gada pārskata iesniegšanas termiņš netiek pagarināts.

Arī mikrosabiedrībām, kas noteiktas Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likumā (bilances kopsumma - 350 000 eiro, neto apgrozījums - 700 000 eiro, vidējais darbinieku skaits pārskata gadā - 10) gada pārskata iesniegšanas termiņš netiek pagarināts, tas ir, paliek kā iepriekš - četri mēneši.