foto: LETA
Arī karavīri bez bērniem varēs saņemt garantiju nekustamā īpašuma iegādei
Izmitināšanas un karavīru dzīvojamās telpas jautājuma risināšana ir bijusi aktuāla jau vairākus gadus.
Bizness un ekonomika
2022. gada 8. novembris, 13:43

Arī karavīri bez bērniem varēs saņemt garantiju nekustamā īpašuma iegādei

Jauns.lv / LETA

Valdība otrdien atbalstīja izmaiņas regulējumā, kas paredz arī karavīriem bez bērniem saņemt garantiju nekustamā īpašuma iegādei.

Šī gada sākumā Saeimā apstiprinātajos grozījumos likumā "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīri tika iekļauti atbalstāmajā mērķa grupā, kas var saņemt garantiju nekustamā īpašuma iegādei AS "Attīstības finanšu institūcija Altum" ("Altum") īstenotajā atbalsta programmā.

Izmitināšanas un karavīru dzīvojamās telpas jautājuma risināšana ir bijusi aktuāla jau vairākus gadus. Atbilstoši noteikumiem garantiju ir tiesīga saņemt persona, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādībā ir vismaz viens bērns vai kurai ir iestājusies grūtniecība, vai gaidāmā bērna tēvam.

Darījuma summa nevar pārsniegt 250 000 eiro. Tāpat pie garantijas var tikt arī persona, kura ieguvusi vidējo profesionālo vai augstāko izglītību un kura nepārsniedz 35 gadu vecumu.

Profesionālajā dienestā uzņem Latvijas pilsoņus vecumā no 18 gadiem, līdz ar to, sākot dienestu, karavīrs var neatbilst nevienai no šobrīd noteiktajām valsts palīdzības dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai mērķgrupām, ja tam nav nodibināta ģimene, nav bērnu vai nav iegūta profesionālā izglītība.

NBS dien 6600 profesionālā dienesta karavīri. No tiem pusei nav bērnu un pusei ir pamata vai vidējā izglītība.

Arī tajos gadījumos, kad profesionālā dienesta karavīrs iziet pamatapmācību NBS Kājnieku skolā, apgūst apmācību kursus ārvalstīs, tas neiegūst tādu kvalifikāciju, lai atbilstu jaunā speciālista mērķgrupai.

Lai nodrošinātu pēc iespējas izdevīgākus nosacījumus NBS karavīriem aizdevuma iegūšanai, Aizsardzības ministrija rosinājusi noteikt un valdība atbalstīja profesionālā dienesta karavīram līdzīgus nosacījumus kā jaunajām ģimenēm ar bērniem - maksimālā darījuma summa, programmas ieviešanas kārtība, maksa par garantijas izsniegšanu.

Vienlaikus par NBS karavīriem noteikts iesniedzamais dokuments, atbilstoši kuram "Altum" un aizdevējs var pārliecināties par atbilstību šim statusam, kā arī noteikts maksimālais garantijas apmērs līdz 25% (un 20 000 eiro), ņemot vērā, ka vairākas NBS bāzes atrodas ārpus lielajām pilsētām un aizdevuma saņemšanai var būt nepieciešama lielāka pašu dalība.