foto: CHINE NOUVELLE/SIPA
Jau atkal ķīniešu raķete ietriekusies Zemē
Ķīnas raķete "Long March 5B" palaišanas brīdī, 2022. gada 31. oktobrī.
Auto un tehnoloģijas
2022. gada 7. novembris, 13:26

Jau atkal ķīniešu raķete ietriekusies Zemē

Jauns.lv

Piektdien uz Zemes nogāzās Ķīnas jaudīgākās raķetes atlūzas. Šī ir ceturtā reize, kad pēdējos gados uz Zemes nokritusi nekontrolējama Ķīnas raķete. Krītošās raķetes rada potenciālu risku cilvēkiem un infrastruktūrai visā pasaulē, raksta žurnāls "Vice".

Iespējamība, ka raķetes daļas trāpīs apdzīvotā vietā, ir ārkārtīgi zemas.

Saskaņā ar bezpeļņas pētniecības organizācijas "Aerospace Corporation" prognozēm, nekontrolējamais kosmosa kuģis varētu nokrist dažādās vietās starp Ņujorkas ziemeļiem un Jaunzēlandes dienvidiem.

ASV Kosmosa pavēlniecība apstiprināja, ka ķīniešu raķetes daļas atkal iekļuvušas atmosfērā kaut kur virs Klusā okeāna dienvidu un centrālās daļas.

Katru reizi, kad Ķīna ir palaidusi savu lielāko raķeti, kas pazīstama kā "Long March 5B", tā nokritusi uz mūsu planētas pa nekontrolētu trajektoriju. Ķīnas eksperimenti izsaukuši asu kritiku no citiem kosmosa līderiem. 

Raķetes sastāv no pakāpēm jeb pastiprinātājiem, kas tiek izmesti, tiklīdz tie ir veikuši savu darbu, lai vieglāk aizvirzītu atlikušo raķetes daļu kosmosā.

Lielākā daļa no šīm izlietotajām daļām pēc tam manevrē kosmosa ceļos tā, lai pēc iespējas samazinātu risku, ka atlūzas varētu nogāzties apdzīvotā vietā.

Taču nezināmu iemeslu dēļ ķīniešu raķete "Long March 5B" acīmredzot nespēj veikt kontrolētu atgriešanos uz zemes, tādējādi radot neskaidrību par atlūzu piezemēšanās laiku un vietu. 

Attiecīgā raķete ir palaista četras reizes.

Raķetes atlūzas pēc pirmā tās lidojuma 2020. gada maijā, uzkrita uz ciematiem Kotdivuārā Āfrikā, radot bojājumus īpašumiem. Nākamās divas reizes atlūzas iekrita Indijas okeānā 2021. gada aprīlī un Klusajā okeānā šā gada jūlijā. 

NASA administrators Bils Nelsons nesen pauda neapmierinātību par raķetes nekontrolētu atgriešanos uz Zemes, kas ir lielākās kosmosa kuģu atlūzas, kas nokritušas uz Zemes vairāku gadu desmitu laikā.

"Ķīnas Tautas Republika (ĶTR) nedalījās ar konkrētu trajektorijas informāciju," jūlijā sacīja Nelsons.

"Visām valstīm, kas veic lidojumus kosmosā, ir jāievēro iedibinātā labākā prakse un jādara savs darbs tā, lai dalītos ar šāda veida informāciju, lai varētu ticami prognozēt iespējamo atlūzu trieciena risku, jo īpaši tādiem "smagsvariem" kā Long March 5B", kas rada ievērojamu risku cilvēkiem un īpašumiem. Tas ir ļoti svarīgi atbildīgai kosmosa izmantošanai un cilvēku drošības nodrošināšanai šeit uz Zemes," viņš piebilda. 

Lai gan ir ļoti maz ticams, ka šī atsevišķā raķete kādam nodarīja kaitējumu, zinātnieku komanda ir arī brīdinājusi, ka pastāv 10 procentu iespējamība, ka šajā desmitgadē kāds tiks nogalināts, krītot kosmosa atkritumiem.