foto: Ieva Lūka/LETA
"Latvijas gāze" apgalvo, ka nav vienīgais tirgotājs, kas pašlaik iegādājas un saņem dabasgāzi Baltijas reģionā no Krievijas
Bizness un ekonomika
2022. gada 29. jūlijs, 15:26

"Latvijas gāze" apgalvo, ka nav vienīgais tirgotājs, kas pašlaik iegādājas un saņem dabasgāzi Baltijas reģionā no Krievijas

Jauns.lv / LETA

AS "Latvijas gāze" nav vienīgais tirgotājs, kas iegādājas un saņem dabasgāzi Baltijas reģionā no Krievijas, liecina kompānijas paziņojums biržai "Nasdaq Riga".

"Latvijas gāze" paziņojumā uzsver, ka 14. jūlijā Saeimā pieņemtie grozījumi Enerģētikas likumā paredz, ka Krievijas dabasgāzes piegādes Latvijā būs aizliegtas tikai no 2023. gada 1. janvāra. Līdz šim datumam dabasgāzes piegādes no Krievijas ir atļautas.

Uzņēmums skaidro, ka patlaban savas saimnieciskās darbības ietvaros iegādājas dabasgāzi no citiem piegādātājiem, veicot norēķinus eiro valūtā atbilstoši Latvijā spēkā esošā normatīvā regulējuma prasībām. Dabasgāzes piegādes no Krievijas "Gazprom" nenotiek.

Jau ziņots, ka Valsts drošības dienesta (VDD) redzeslokā ir nokļuvusi medijos minētā informācija, ka uzņēmums "Latvijas gāze" ir atsācis iegādāties gāzi no Krievijas.

VDD atbilstoši savai kompetencei regulāri veic pārbaudes par iespējamiem sankciju pārkāpumiem. "Minētā informācija ir VDD redzeslokā, tomēr to šobrīd atturēsimies komentēt," norādīja dienestā.

"Latvijas gāzes" koncerna auditētais apgrozījums 2021. gadā bija 583,342 miljoni eiro, kas ir 3,1 reizi vairāk nekā 2020. gadā, bet kompānijas peļņa samazinājās 3,4 reizes - līdz 3,24 miljoniem eiro.

"Latvijas gāzes" lielākie akcionāri ir Krievijas "Gazprom" (34%), kā arī "Marguerite Gas II.S.a.r.l." (28,97%), "Uniper Ruhrgas International GmbH" (18,26%) un SIA "Itera Latvija (16%). "Latvijas gāzes" akcijas kotē biržā "Nasdaq Riga".