foto: Evija Trifanova/LETA
Malka kļūst par jauno naftu
Interneta sludinājumos skaldītu jauktu lapu koku malku izbērtā veidā piedāvā par 50 līdz 55 eiro kubikmetrā, neskaldītus priedes un egles bluķus par 35 eiro kubikmetrā.
Bizness un ekonomika
2022. gada 23. jūlijs, 04:55

Malka kļūst par jauno naftu

Kas Jauns Avīze

Līdz ar pieprasījuma pieaugumu malkas cena Latvijā palielinājusies par gandrīz 55% pēdējo četru mēnešu laikā, liecina meža izsoļu sistēmas Latvijā "E-silva" apkopotā informācija.

Pārmērīgs pieprasījums aptver visu Eiropu, no Baltijas valstīm līdz pat Lielbritānijai, malkai kļūstot par jauno naftu. Neskatoties uz rekordaugstiem ražošanas apmēriem, pasaules tirgū trūkst arī aptuveni 10% kurināmo granulu.

Problēmas būvniecības materiālu – metāla un izolācijas – pieejamībā, pieaugošās transporta izmaksas un inflācija ir samazinājušas pieprasījumu un resno skujkoku zāģbaļķu vidējo cenu Latvijā par gandrīz 3% šā gada jūnijā, salīdzinot ar maiju. Tajā pašā laikā pieprasījums pēc malkas jūnijā paaugstina lapu koku malkas cenas par astoņiem procentiem.

Skujkoku papīrmalkas cena divu mēnešu laikā pakāpusies par 20%, jūnijā vidējai cenai sasniedzot 80 eiro kubikmetrā. Resno zāģbaļķu cenas kritums saistīts ar būvniecības aktivitātes kritumu un uzkrājumu veidošanos.

Tajā pašā laikā bērza cena aug visu pirmo pusgadu. Viens no lielākajiem bērza finiera un saplākšņa piegādātājiem Eiropā līdz šim bija Krievija. Bērza finierkluču vidējā cena jūnijā palielinājusies par vienu eiro kubikmetrā, bērza taras vidējā cena piedzīvojusi ievērojamu kāpumu, augstākajā punktā pakāpjoties no 92 līdz pat 110 eiro kubikmetrā, kas ir palielinājums par gandrīz piektdaļu. Bērza papīrmalkai tupinās cenas pieaugums, jūnijā pakāpjoties vidēji par 24 procentiem.

Jūnijā veiktas izmaiņas koku ciršanas noteikumos Latvijā. Jaunā kārtība atļauj zāģēt tievākus kokus, taču īpašniekiem būs lielāka atbildība atjaunot mežu – tikai ar sertificētu un vērtīgu stādāmo materiālu.

Jūlijā pilnībā pārtraukts Krievijas un Baltkrievijas meža produkcijas eksports uz Eiropu, spēkā stājoties Eiropas Savienības sankcijām pret agresorvalstīm.