foto: LETA
Koksnes granulu cena piedzīvo netipisku kāpumu. Kāds bijis maksas pieaugums?
Koksnes granulas ir par 38% izdevīgākas nekā gāze un nafta.
Bizness un ekonomika
2022. gada 20. jūnijs, 05:33

Koksnes granulu cena piedzīvo netipisku kāpumu. Kāds bijis maksas pieaugums?

Kas Jauns Avīze

Parasti maijā enerģētiskās koksnes cena sasniedz zemāko punktu, taču šogad cena piedzīvojusi kāpumu, liecina lielākās meža izsoļu sistēmas Latvijā "E-silva" apkopotā informācija.

Neskatoties uz ražošanas apjomu kāpumu gada pirmajā ceturksnī, granulu cena, kā maijā ierasts, nekritās, bet gan kāpa. Tomēr granulas joprojām bija ievērojami lētākas nekā fosilais kurināmais, tās bija par 38% izdevīgākas nekā gāze un nafta.

Maija beigās pieprasījums pēc skujkoku koksnes normalizējās un zāģbaļķu cenas piedzīvoja nelielu kritumu. Pārstrādātāju noliktavās izveidojušies lieli uzkrājumi, jo gala pircējs neiepērk liekus apjomus, bet gan tikai tik, cik nepieciešams konkrētam būvniecības projektam šobrīd.

Cena priedes resno zāģbaļķu segmentā maijā bija no 113 eiro līdz 127 eiro kubikmetrā, egles resnajiem zāģbaļķiem no 102 līdz 115 eiro. Bērza koksnes cena maijā, salīdzinot gan ar martu, gan aprīli, turpināja palielināties visos klāstos. Bērza finierklučiem cena sasniedza līdz pat 150 eiro kubikmetrā, vidēji pieaugot par aptuveni 16 procentiem.

Straujš cenu kāpums, salīdzinot ar aprīli, bija vērojams arī bērza papīrmalkas segmentā – mēneša laikā par 16%, maija beigās papīrmalkas cenai sasniedzot 86 eiro par kubikmetru.

Jūlija sākumā ir plānotas pēdējās kokmateriālu kravas Eiropā no Krievijas un Baltkrievijas.