Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pētījums: ierobežojot alternatīvo tabakas produktu pieejamību, liela daļa patērētāju tos iegādāsies nelegāli
foto: ddp / Vida Press
Trešdaļa aptaujāto ir gatavi iegādāties alternatīvos tabakas (nikotīna spilventiņus u.c.) produktus nelegāli.
Bizness un ekonomika

Pētījums: ierobežojot alternatīvo tabakas produktu pieejamību, liela daļa patērētāju tos iegādāsies nelegāli

Jauns.lv

Latvijas Patērētāju tiesību aizgādniecības savienības (LPTAS) veiktā socioloģiskā aptauja* liecina, ka trešdaļa aptaujāto ir gatavi iegādāties alternatīvos tabakas (nikotīna spilventiņus u.c.) produktus nelegāli, ja tie nebūs pieejami legālajā tirgū, no kuriem 85% tos meklē Latvijā nereģistrētos interneta veikalos. Patērētāju tiesību aizsardzības organizācija norāda, ka šis konstatējums kontekstā ar Saeimā izskatīšanā esošajiem likuma grozījumiem par tabakas izstrādājumu apriti, rada milzīgus riskus gan patērētāju drošībai, gan arī valsts tautsaimniecībai.

Veiktajā pētījuma secināts, ka kopumā alternatīvo tabakas produktu (nikotīna spilventiņi, elektroniskās cigaretes, karsējamā tabaka) parādīšanās un pieejamība veikalos ir pozitīva tendence tā norādījuši 43% aptaujāto respondentu. Īpaši pozitīvi to vērtē auditorija līdz 30 gadu vecumam (62%), kas parāda, ka šajā vecuma segmentā alternatīvo produktu pieejamība veicina smēķētāju īpatsvara kritumu.

“Dati apliecina, ka Latvijas patērētājiem ir svarīga šo produktu legāla pieejamība – lielai daļai patērētāju tas ļauj neatgriezties pie smēķēšanas. Diemžēl šobrīd Saeimā izskatīšanā ir priekšlikumi, kuru apstiprināšanas gadījumā mēs tiksim atmesti vismaz divus soļus atpakaļ cīņā ar tabakas produktu nelegālo tirgu un par smēķētāju īpatsvara mazināšanu. Proti, ir plānots noteikt ierobežojumus nikotīna spilventiņiem, kas pēc būtības aizliegs to tirdzniecību Latvijā, jo likumprojektā piedāvātajām prasībām atbilstoši produkti vienkārši netiek ražoti nekur,” norāda LPTAS pārstāvis Staņislavs Blankenfelds.

LPTAS veiktajā izpētē tāpat secināts, ka Latvijas iedzīvotāji ir labi informēti par iespējām iegādāties šos produktus alternatīvās vietās – piemēram, 85% meklēs tos Latvijā nereģistrētos interneta veikalos, bet attiecīgi 24% norādījuši, ka tos meklēs Facebook vai ārvalstīs (52%).

LPTAS arī vienlaikus informē, ka jau šobrīd kopš Latvijas dienaskārtībā parādījušies priekšlikumi par šiem ierobežojumiem, virkne ārvalstu komersantu sākuši piedāvāt klientiem nikotīna spilventiņu piegādi arī uz Latviju. Tāpat arī organizācijas veiktā ārvalstu prakses analīze apliecina, ka šo produktu pieejamības ierobežošana rezultējas neregulētā tirgus izaugsmē: “Spilgts piemērs ir Somija, kur katru dienu gandrīz 70 000 cilvēku lieto nikotīna spilventiņus, kurus iegādājas kādā no 98 Facebook grupām (līdz pat ar 20 000 biedru grupā), kaimiņvalstī Zviedrijā vai no kontrabandistiem. Kopējais neregulētais nikotīna spilventiņu tirgus Somijā pārsniedz 50 miljonus eiro gadā. Esmu pārliecināts, ka mēs nevēlamies iet šo ceļu,”  turpina S. Blankenfelds.

“Pētījumā izdarītie secinājumi nav mums pārsteidzoši un neapšaubāmi ir jāņem vērā atbildīgajai Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijai, pieņemot jebkādus ierobežojumus šajā jomā, jo pretējā gadījumā vēlamais efekts pārvērtīsies par defektu un zaudēs gan valsts budžets, gan arī patērētāji,” uzsver S. Blankenfelds.

*Aptauja īstenota platformā Snapshots laika posmā no 2021.gada decembra līdz 2022.gada 7.janvārim.