Auto un tehnoloģijas
2021. gada 12. maijs, 07:50

Auto ziņas: vai pašam mazgāt elektromobili ir droši? 


Auto ziņas

Jauns.lv

Tiklīdz pārstājam elektromobili uzskatīt par kaut ko ārkārtēju un eksotisku, sākas arī ikdienišķās rūpes par to. Piemēram, vai elektromobili drīkst mazgāt rokas automazgātuvē vai labāk tomēr birstēs? Bet varbūt nedrīkst nekur? Tik traki nemaz nav.

“Elektroautomašīnu nedrīkst mazgāt uzlādes laikā un zem pārsega,” stāsta Renārs Dimants, AUTO 100 Latvijas filiāles pēcpārdošanas vadītājs.

Brīdinājums attiecas uz elektromobiļu īpašniekiem, kas cer apvienot uzlādi un mazgāšanu mājās, jo publiskās mazgātuvēs tas nav iespējams.

Mazgāšanas laikā elektromobilim jābūt atvienotam no jebkādas uzlādes, uzlādes vāciņam jābūt cieši noslēgtam, bet aizdedzei jeb gaitas funkcijai - izslēgtai.

Lai gan zem elektromobiļa motorpārsega motora nemaz nav, tur var atrasties augstsprieguma aparatūra. Ūdens nekādā gadījumā nedrīkst nonākt saskarē ar oranžajiem vadiem, kuros plūst 600 voltu spriegums. Vienlaikus nekas neliedz mazgāt automašīnas apakšu, arkas un tā tālāk, jo baterija un elektromotori ir labi izolēti.

Ja telpa zem pārsega kaut kādu iemeslu dēļ kļuvusi sevišķi netīra, tad gan jāgriežas pēc palīdzības oficiālajā servisa centrā, kur pieejams īpaši apmācīts personāls.

Bet citādi - mazgājiet savu elektroauto bez bažām!

“Atbildot uz jautājumu, vai elektroautomašīnas mazgāšana ir droša, es apstiprinu, ka ir. Tikai jāievēro iepriekš minētie noscījumi, varam mazgāt gan ziemā, gan vasarā,” rezumē Renārs Dimants.