foto: Edijs Pālens/LETA
No 1. aprīļa kases aparāti būs jāizmanto arī ielu tirdzniecībā
Uz mājražotājiem jaunā kārtība neattiecas.
Bizness un ekonomika
2021. gada 15. marts, 04:47

No 1. aprīļa kases aparāti būs jāizmanto arī ielu tirdzniecībā

Jauns.lv

No 1. aprīļa kases aparāti būs jāizmanto visiem, kas tirgos, ielu tirdzniecības vietās vai izbraukuma tirdzniecībā tirgo nevis pašu ražotas, bet gan iepirktas preces. Vienlaikus šogad būtiski vienkāršoti nosacījumi kases aparātu lietotājiem un apkalpojošajiem dienestiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Valsts ieņēmumu dienestā (VID) norāda, ka tas sekmēs vienlīdzīgu konkurenci, jo līdz šim tirgotāji, kas nebija reģistrēti VID Pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā, taču tirgoja iepirktu preci, varēja kases aparātus tirgos nelietot. Atvieglojumi no kases aparātu lietošanas arī turpmāk saglabāti zemnieku saimniecībām, mājražotājiem un amatniekiem, kas tirgo pašu ražotu preci.

Tas nozīmē, ka zemniekam, kurš tirgū pārdod paša audzētus kartupeļus, vai amatniekiem, kuri piedāvā pašu darinātas koka karotes vai vilnas zeķes, kases aparāts nav nepieciešams. To vajadzēs mazajiem tirgotājiem, kas pelna ar rūpnieciski ražotu apģērbu, rotaļlietām un citām iepirktām precēm.

Turpmāk kases aparāta lietotājs varēs to reģistrēt izbraukuma tirdzniecībai uz laiku līdz piecām dienām elektroniski VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), vairs neiesaistot tajā apkalpojošo dienestu. Tāpat EDS varēs paziņot par kases aparāta lietošanas pārtraukšanu vismaz uz 30 dienām.

Ņemot vērā arvien pieaugošo distances jeb interneta tirdzniecību, atbrīvojums no kases aparātiem noteikts arī kurjerpasta sūtījumu piegādātājiem. Ja pircējs par preci norēķinās elektroniski (ar bankas karti vai izmantojot mobilo lietotni), kurjerpasta piegādātājs varēs izsniegt elektroniski sagatavotu VID reģistrētu kvīti, neizmantojot līdz šim obligāto kases aparātu. Kases aparāts pasta komersantiem turpmāk būs obligāti jālieto tikai gadījumos, ja pircējs norēķinās skaidrā naudā.

No 1. janvāra kases aparāta tehniskā pase vairs nav obligāti jāsagatavo papīra formātā. To elektroniski sagatavos VID EDS, ierakstus šajā pasē veidojot no kases aparāta lietotāja un apkalpojošā dienesta un lietotāja iesniegtās informācijas. Arī informāciju par papildu naudas kastes ierīkošanu kases aparātam apkalpojošais dienests var elektroniski norādīt tehniskajā pasē, to nesaskaņojot ar Valsts ieņēmumu dienestu.

Plašāka informācija pieejama VID tīmekļvietnē, sadaļā Uzņēmumiem/Kases aparāti un kases sistēmas.