foto: Shutterstock
Vai likumīgi? Dzīvoklis pārdots, bet parāds tik un tā palicis
Bizness un ekonomika
2021. gada 11. februāris, 05:35

Vai likumīgi? Dzīvoklis pārdots, bet parāds tik un tā palicis

Sniedze Smilga

Jauns.lv

"Manu dzīvokli 2017. gadā pārdeva izsolē, jo bija parāds par komunālajiem maksājumiem un apsaimniekošanu. Pēc trim gadiem, 2020. gada decembrī, es no SIA "Lielvārdes Remte saņēmu ierakstītu vēstuli ar pirmstiesas brīdinājumu, ka man līdz 2020. gada 20. decembrim ir jānomaksā dzīvokļa parāds 1299,90 eiro apmērā. Kāpēc man atkal jāmaksā dzīvokļa parāds, ja dzīvoklis pārdots izsolē? Vai tas ir likumīgi?" Jautā žurnāla "Likums un Taisnība" lasītāja Inga no Lielvārdes.

SIA "Lielvārdes Remte" piedziņas daļas vadītāja Olga Vitenberga skaidro, ka pēc Ingas dzīvokļa pārdošanas viņas parāds par komunālajiem pakalpojumiem un apsaimniekošanu tika dzēsts daļēji, jo naudas nepietika.

Vispirms tiesu izpildītājs un banka

Pēc īpašuma pārdošanas izsolē no ieņemtās naudas vispirms apmaksā tiesu izpildītāja darbu. Ja ir ņemts hipotekārais kredīts un dzīvoklis ir ieķīlāts bankā, tad samaksā nekustamā īpašuma nodokļa parādu (ja tāds ir) un bankai izmaksā atlikušo kredīta daļu. Pārējie kreditori, tostarp namu pārvalde, atrodas rindas beigās, un viņu prasījumu segšanai naudas var nepietikt.

Tas, kā sadala izsolē ieņemto naudu, ir noteikts Civilprocesa likuma 75. nodaļā Piedzīto summu sadalīšana starp piedzinējiem 621.–626. pantā.

Vispirms sedz sprieduma izpildes izdevumus, tie ir tiesu izpildītāja izdevumi un atlīdzība par viņa darbu. Tad apmierina pirmās kārtas prasības – par uzturlīdzekļu piedziņu; par darba samaksas piedziņu (ja pārdota darba devēja manta); prasījumus personisku aizskārumu dēļ, kuru dēļ radies sakropļojums vai cits veselības bojājums vai iestājusies personas nāve, un fizisko personu prasījumus kaitējuma kompensācijai krimināllietās. Tas teikts 623. pantā.

Otrajā kārtā nodokļi

Kad šie prasījumi ir pilnībā apmierināti vai arī to nav, apmierina otrās kārtas prasījumus – par nodokļiem un nenodokļu maksājumiem budžetā (624. pants). Piemēram, tas var būt nesamaksātais nekustamā īpašuma nodoklis, iedzīvotāju ienākuma nodoklis u. c.

Trešajā kārtā apmierina fizisko personu prasījumus par zaudējumu atlīdzināšanu, kas nodarīti to mantai ar noziedzīgu nodarījumu, ja zaudējumu atlīdzināšana noteikta, pamatojoties uz tiesas spriedumu civillietā vai administratīvo pārkāpumu (625. pants). Un tikai ceturtajā kārtā apmierina visus pārējos prasījumus (626. pants), tostarp parādus par komunālajiem pakalpojumiem.

Ja izsolē pārdotais nekustamais īpašums ir ieķīlāts, tad rīkojas atbilstoši Civilprocesa likuma 628. pantam. Vispirms naudu saņem tiesu izpildītājs par savu darbu. Pēc tam apmierina to darbinieku prasījumus par darba algu izmaksu, kuri saistīti ar šā nekustamā īpašuma uzturēšanu, un samaksā viņu sociālās apdrošināšanas maksājumus.

Pēc tam samaksā nekustamā īpašuma nodokļa parādu. Tad apmierina zemesgrāmatā ierakstītās reālnastas, kurām pienācis samaksas termiņš. Pēc tam apmierina ar nekustamā īpašuma ķīlu nodrošinātos prasījumus pēc to pirmtiesības, vienkāršāk sakot, naudu saņem banka kā nodrošinātais kreditors.

Un tikai pēc tam, ja atlikusi nauda, apmierina pārējos prasījumus tādā secībā, kas noteikta 623.–626. pantā. Mājas apsaimniekotājs arī šajā gadījumā ir rindas beigās.

Neļaujiet audzēt parādu

Ir gadījumi, kad cilvēks paņem hipotekāro kredītu, bet pēc tam viņa ienākumi samazinās. Parādnieks katru mēnesi maksā bankai, jo citādi viņam atņems dzīvokli, bet komunālajiem maksājumiem naudas nepietiek, un krājas parāds. Kad parāds sasniedzis vairākus tūkstošus, apsaimniekotājs sniedz prasību tiesā. Piedziņai pievienojas banka kā nodrošinātais kreditors.

Ja pēc dzīvokļa pārdošanas izsolē nepietiek naudas komunālo parādu segšanai, tie joprojām ir ieskaitīti mājas kopējā parādā. Vienīgais labums, ko šādā situācijā iegūst apsaimniekotājs, ir cerība, ka jaunais dzīvokļa īpašnieks kārtīgi maksās visus rēķinus.

Ko darīt, lai izvairītos no šādām situācijām? Neļaut audzēt parādu! Vispirms, protams, apsaimniekotājam jānoskaidro, kāda ir parādnieka situācija. Varbūt viņš ir vecs un vientuļš cilvēks, kurš veselības stāvokļa dēļ pats nespēj iziet no mājām un samaksāt rēķinus. Tad ir nepieciešama sociālā palīdzība. Varbūt cilvēks ir saslimis vai nonācis īslaicīgās naudas grūtībās.

Tomēr, ja parādniekam ir ienākumi, taču viņš atsakās sadarboties ar apsaimniekotāju, nevienojas par parāda atmaksas grafiku un parāds turpina augt, tad apsaimniekotājam nekas cits neatliek, kā sniegt prasību tiesā, jo vēlāk vairākus tūkstošus lielu parādu atgūt būs grūti vai neiespējami.

Drīkst dzīvot ar 500 eiro mēnesī

“Mēs nevaram parādu nepiedzīt,” saka apsaimniekotāja pārstāve Olga Vitenberga. Inga turpināja dzīvot šajā dzīvoklī un neko nemaksāja arī pēc tiesas sprieduma pieņemšanas līdz dienai, kad tika apstiprināts akts par dzīvokļa pārdošanu izsolē, tādējādi parāds palielinājās. Taču kādas ir apsaimniekotāja reālās izredzes atgūt naudu?

Ingai par laimi, Civilprocesa likuma 594. pants paredz, ka tiesu izpildītājam no parādnieka darba algas un tai pielīdzināmiem ienākumiem (piemēram, pensijas) ir jāatstāj parādniekam iztikas līdzekļi vienas minimālās mēnešalgas apmērā. Ja ir viens izpildraksts, ietur 30% no algas; ja ir divi vai vairāki izpildraksti, ietur 50%, taču parādniekam atstāj summu minimālās mēnešalgas apmērā, kā arī līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu.

Toties, ja ir uzturlīdzekļu parāds vai ir veikts noziegums un piedzen atlīdzību par citas personas sakropļošanu vai citu veselības bojājumu, vai nāvi, vai piedzen kompensāciju par citu noziegumā nodarītu kaitējumu, vai piedzen sodu par administratīvo pārkāpumu, tad parādniekam atstāj pusi no minimālās algas, kā arī naudas summu valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā par katru apgādībā esošu nepilngadīgu bērnu.

Minimālā alga 2021. gadā ir palielināta līdz 500 eiro. Tātad, ja Ingas kontā ik mēnesi ienāk līdz 500 eiro, tiesu izpildītājs šo naudu nedrīkst aiztikt. Parādnieks var arī apprecēties, noslēgt līgumu par laulāto mantas šķirtību, un tad otrs laulātais uz sava vārda var nopirkt nekustamo īpašumu vai automašīnu, nebaidoties, ka to atņems tiesu izpildītājs.

Ja Ingas ienākumi nepārsniedz 500 eiro mēnesī un viņa uz sava vārda nav iegādājusies citu nekustamo īpašumu vai automašīnu, no viņas būtībā neko nevar piedzīt. Zaudētāji šajā situācijā ir SIA Lielvārdes Remte, kā arī pārējie mājas dzīvokļu īpašnieki, jo likums neparedz, ka šādus parādus varētu norakstīt.