foto: REUTERS/SCANPIX
"Tesla Model 3" autopilotā nobrauc iespaidīgu distanci. Brauciens nebija ideāls, bet cerīgs
Vismaz teorētiski Īlons Masks, pateicoties "Tesla Motors", kļuvis par bagātāko pasaulē.
Auto un tehnoloģijas
2021. gada 17. janvāris, 07:31

"Tesla Model 3" autopilotā nobrauc iespaidīgu distanci. Brauciens nebija ideāls, bet cerīgs

Kas Jauns Avīze

Elektroauto "Tesla Model 3" autopilota režīmā nobraucis distanci no Sanfrancisko līdz Losandželosai un atpakaļ – aptuveni 1100 kilometru, divreiz apstājoties uzlādei. Šoferis pie stūres iejaucies tikai vienreiz turpceļā, lai apbrauktu atkritumu kaudzi uz ceļa.

Autopilota brauciens neesot bijis ideāls, taču iedvesmo fakts, ka auto to spējis. Jau 2019. gadā izstrādātā sistēma FSD ļauj teslām braukt pa ieprogrammētu maršrutu teju patstāvīgi. To gan uzstāda pakāpeniski, iesākumā tikai nelielai grupai šo auto īpašnieku, kas piedalās izmēģinājumā.

Arī citi uzņēmumi izstrādā pašbraucošos auto, taču tie ir eksperimentāli modeļi, aprīkoti ar lielām iekārtām. Tikmēr "Tesla" ir sērijveida auto, un autopilots pamatā orientējas pēc kamerām.

Pateicoties "Tesla" akciju cenas kāpumam, "Tesla Motors" un "SpaceX" vadītājs Īlons Masks sasniedzis rekordu kā pasaulē bagātākais cilvēks, apsteidzot interneta tirdzniecības giganta "Amazon" šefu Džefu Bezosu.

Telekanāls CNN lēš, ka Maska bagātība sasniegusi 190 miljardus dolāru (157,82 miljardus eiro). Bezosa turība novērtēta par 187 miljardiem dolāru, trešais ir "Microsoft" dibinātājs Bils Geitss ar 132 miljardiem.

Masks uz to reaģēja tviterī ar lakonisku piezīmi: "Cik dīvaini. Labi, laiks atgriezties pie darba." Vēl pērn janvārī viņš "Bloomberg" sarakstā ieņēma 35. vietu, taču gada laikā "Tesla Motors" vērtība no nepilniem 100 miljardiem dolāru pārsniedza 730 miljardus, kļūstot par dārgāko autobūves uzņēmumu pasaulē. Maskam pieder 20% akciju.

Ražošanas apjomi gan pat ar 2020. gadā sasniegto rekordu nav nemaz tik milzīgi – pērn saražots aptuveni pusmiljons "Tesla", kamēr, piemēram, no "Toyota" konveijeriem noripoja ap desmit miljoniem auto.