foto: Pixabay.com
PTAC kāda internetveikala apkrāptos klientus mudina vērsties policijā, pieprasot atzīt par cietušo
Ilustratīvs foto.
Bizness un ekonomika
2020. gada 9. novembris, 11:30

PTAC kāda internetveikala apkrāptos klientus mudina vērsties policijā, pieprasot atzīt par cietušo

Jauns.lv

Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC) pieaudzis sūdzību skaits par interneta veikalu www.mercato.lv, kas nepiegādā pasūtītās preces, izvairās no saziņas saistībā ar noslēgto līgumu neizpildi un neatmaksā veikto samaksu par precēm, kuras viņiem nav piegādātas, tāpēc centra pārstāvji vērsušies Valsts policijā (VP).

PTAC pārstāve Sanita Gertmane informē, ka saistībā ar uzņēmuma SIA "Nivetap" darbību, kam pieder šis internetveikals, tika saskatīta noziedzīga nodarījuma pazīmes, pēc kā VP uzsākts kriminālprocess.

PTAC vienlaikus arī atgādina patērētājiem būt īpaši uzmanīgiem, iepērkoties interneta veikalos.

Gertmane atklāj, ka centrā par šo internetveikalu saņemti 54 iesniegumi un sūdzības. Klienti stāsta, ka ir samaksājuši pilnu priekšapmaksu par precēm, tomēr nav saņēmuši ne pasūtītās preces, ne naudas atmaksu, tāpat viņi tiek maldināti gan par preču piegādes, gan par naudas atmaksas termiņiem. Bieži vien komersants nav sasniedzams vispār - uz telefona zvaniem un e-pasta vēstulēm neatbild. Uzņēmuma pārstāvji izvairās arī no saziņas arī ar PTAC, neatbildot uz iestādes pieprasījumiem sniegt paskaidrojumus.

Centrā arī aicina patērētājus, kuriem ar SIA "Nivetap" prettiesiskām darbībām ir nodarīti zaudējumi, piemēram, pasūtījums nav izpildīts un tā pirkuma maksa nav atmaksāta, un pārdevējs izvairās no saziņas un iebildumu risināšanas -, vērsties ar oficiālu iesniegumu Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Brasas iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļā (kanc.brasa@riga.vp.gov.lv vai Klusā iela 12 k-1, Rīga, LV-1013 vai portālā latvija.lv), lūdzot, lai tiktu atzīti par cietušo un pieprasīt nodarītā kaitējuma kompensāciju.

Saņemot informāciju par problēmām, ar ko saskaras patērētāji, PTAC īsteno preventīvos uzraudzības pasākumus attiecībā uz interneta veikaliem. Lai pasargātu no iespējamas jaunu patērētāju pievilināšanas minētajā interneta veikalā (www.mercato.lv), ir panākta attiecīgās vietnes izslēgšana no salīdzināšanas portāliem: kurpirkt.lv, gudriem.lv un salīdzini.lv.

"PTAC aicina pirms iepirkšanās interneta veikalos izlasīt citu pircēju atsauksmes un citu pārdevēja tirgus reputāciju raksturojošu informāciju. Preču piedāvājumi, kuriem ir īpaši zema (pievilcīga) cena, ne vienmēr tiek izmantoti godīgos nolūkos un var būt maldinoši. Īpaši gadījumos, ja iegādājamo preču vērtība ir salīdzinoši augsta, ieteicams izvēlēties komersantus, kuri ļauj veikt apmaksu preces saņemšanas brīdī vai ar maksājuma karti, kas sniedz papildu drošību ļaunprātīgu pārdevēju gadījumā," norāda Gertmane.