foto: Facebook/ SPIIKIIZI
Lai sniegtu motivāciju pirmdienu rītos, Rīgas kafejnīca dalīs bezmaksas kafiju
Bizness un ekonomika
2020. gada 22. septembris, 15:50

Lai sniegtu motivāciju pirmdienu rītos, Rīgas kafejnīca dalīs bezmaksas kafiju

Jauns.lv

Lai sniegtu rīdziniekiem motivāciju pirmdienu rītos, kāda Rīgas kafejnīca Valdemāra ielā "SPIIKIIZI" izsniegs bezmaksas kafiju, ziņo uzņēmums savā oficiālajā "Facebook" lapā.

Jauns.lv jau iepriekš rakstīja par šo kafejnīcu, kura pirms diviem gadiem bija uzsākusi šādu akciju tieši policistiem, mediķiem un ugunsdzēsējiem, vēloties pateikt paldies par grūto darbu. 

Interešu konflikts

Tomēr viens ir gribēt pateikt paldies, cits – ko paredz likums, un valsts amatpersonas dāvanas saņemt nedrīkst. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) informē, ka runa ir “par iespējamo interešu konflikta situācijas rašanos valsts amatpersonu darbībā”. Dāvana ir jebkāds mantisks vai cita veida labums, un minētais cienasts nav izņēmums. “Gadījumos, kad kāds komersants policijas darbiniekam vai ugunsdzēsējam piedāvā bezmaksas kafiju un piparkūku, jārēķinās ar likumā noteiktajiem ierobežojumiem,” informē KNAB.

Divu gadu termiņš

Tie uzskaitīti likuma Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonas darbībā 13. pantā. No tā izriet, ka kafiju vai citu velti no fiziskajām vai juridiskajām personām var pieņemt tikai tad, ja “no vienas personas gada laikā saņemtās dāvanas vērtība nepārsniedz minimālās mēnešalgas apmēru”. Pašlaik tie ir 430 eiro – tie tātad ir griesti, līdz kuriem viens policists konkrētajā kafejnīcā gada laikā drīkst baudīt cienastu. Bet – tikai tajā gadījumā, ja viņš iepriekšējo divu gadu laikā nav šim uzņēmumam piemērojis sodu, izdevis administratīvo aktu, veicis tajā kontroli vai izziņas funkcijas.

Un pēc dāvanas saņemšanas, šajā gadījumā pirmā bezmaksas kafijas malka, nākamos divus gadus valsts amatpersona arī nedrīkst veikt minētās darbības. Uz mediķiem minētie ierobežojumi attiecas, ja viņi ir valsts amatpersonas statusā, piemēram, slimnīcas valdes locekļi. Ātro feldšeri un šoferi tomēr nav amatpersonas.

Par dāvanu likuma izpratnē nav uzskatāmi:

1) ziedi;
2) suvenīri, grāmatas vai reprezentācijas priekšmeti, ja no vienas personas gada laikā saņemto kopējā vērtība nepārsniedz vienas minimālās mēnešalgas apmēru;
3) apbalvojumi, balvas vai godalgas, kuru pasniegšana paredzēta ārējos normatīvajos aktos;
4) publiski pieejamas atlaides, ko piedāvā, piemēram, veikali;
5) no radiniekiem saņemtās (nav noteikti vērtības apmēri).