Bizness un ekonomika
2020. gada 13. augusts, 10:48

Konkurences padome atļauj kafijas automātu iznomātāju apvienošanos

Jauns.lv / LETA

Konkurences padome (KP) atļāvusi SIA "Coffee Address" iegūt izšķirošu ietekmi pār SIA "Kafe serviss" un iegādāties SIA "Espressoblue" aktīvus, kas kopš šā gada sākuma iekļauti "Kafe serviss", informēja KP.

KP nav konstatējusi būtisku kaitējumu konkurencei, tāpēc atļāvusi īstenot darījumu.

Apvienošanās rezultātā Latvijā tiks ietekmēts kafijas automātu iznomāšanas un apkalpošanas tirgus birojos un HoReCa, proti, viesnīcu, restorānu un kafejnīcu sektorā, kā arī tiks ietekmēta pārtikas un dzērienu tirdzniecība automātos un kafijas automātu un kafijas, tostarp kapsulu tirdzniecība.

Atļaujot apvienošanos, KP ņēmusi vērā apstākli, ka kafijas automātu iznomāšanas un apkalpošanas tirgū birojos un HoReCa darbojas nozīmīgs skaits tirgus dalībnieku, kas piedāvā kompleksu pakalpojumu - ne tikai veic kafijas automātu iznomāšanu, bet arī nodrošina to apkopi un veic kafijas piegādi lietošanai šajos automātos. Tādējādi klienti nepieciešamības gadījumā var viegli aizvietot pakalpojuma sniedzēju. Daļa no apvienošanās dalībnieku konkurentiem varētu paplašināties tirgū un apmierināt pieaugošās klientu vajadzības.

KP secinājusi, ka arī pārdošana tirdzniecības automātos ir aizvietojama ar citiem tirdzniecības kanāliem - veikaliem, kioskiem, kafejnīcām un degvielas uzpildes stacijām, tādējādi konkrētā tirgus dalībnieki ir pakļauti konkurences spiedienam no citiem pārtikas un dzērienu tirgotājiem. KP veiktā apvienošanās dalībnieku novietoto tirdzniecības automātu atrašanās vietu analīze liecina, ka tikai nelielā skaitā vietu nav tuvumā esošu konkurentu tirdzniecības automātu vai citu tirdzniecības vietu.

Šā gada sākumā "Kafe serviss" pārņēma "Espressoblue" aktīvus, pārņemot arī tā iepriekš sniegtos pakalpojumus - automātu iznomāšanu un apkalpošanu birojos, kafijas piegādi lietošanai iznomātajos automātos un tirdzniecību veikalos "Espresso boutique Lavazza" un "Lavazza boutique". Tādējādi "Espressoblue" šobrīd gandrīz pilnībā ietilpst "Kafe serviss", par kuru "Coffee Address" apvienošanās rezultātā ieguvusi izšķirošu kontroli.

Izvērtējot uzņēmuma sniegto un KP rīcībā esošo informāciju, KP secinājusi, ka apvienošanās dēļ neradīsies un nenostiprināsies dominējošais stāvoklis un netiks būtiski samazināta konkurence nevienā no ietekmētajiem tirgiem. Tāpēc apvienošanās ir atļaujama.

Lai nepieļautu būtisku konkurences samazināšanos uzņēmumu apvienošanās rezultātā, apvienošanās darījumiem, kas atbilst Konkurences likumā noteiktajiem kritērijiem, nepieciešama KP atļauja. Tādējādi KP nodrošina valstisku kontroli pār tirgu koncentrēšanos, lai neveidojas tādas strukturālas izmaiņas, kuru dēļ patērētāji cieš ilgtermiņā, jo tiem tiek ierobežotas izvēles iespējas vai preces un pakalpojumi jāiegādājas par paaugstinātu cenu.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka "Coffee Address" 2019.gadā strādāja ar 3,499 miljonu eiro apgrozījumu un cieta zaudējumus 127 782 eiro apmērā. Kompānija reģistrēta 1994.gada janvārī, un tās pamatkapitāls 2,003 miljoni eiro. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir "Baltic Coffee Holding".

"Kafe Serviss" pagājušajā finanšu gadā, kas ilga no 2018.gada 1.novembra līdz 2019.gada 31.oktobrim, strādāja ar 8,187 miljonu eiro apgrozījumu, bet kompānijas peļņa bija 963 838 eiro. Kompānija reģistrēta 1998.gada novembrī, un tās pamatkapitāls ir 448 166 eiro. Kompānijas kapitāls vienādās daļās pieder "Espressoblue" un "Taco Shell".

Savukārt "Espressoblue" 2019.gadā strādāja ar 424 903 eiro apgrozījumu un cieta 55 979 eiro zaudējumus. Kompānija reģistrēta 2011.gada janvārī, un tās pamatkapitāls ir 1,08 miljoni eiro. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir Ronalds Vītols.