foto: Edijs Pālens/LETA
Turpmāk alkoholisko dzērienu pudeļu etiķetēs tiks norādīta plašāka informācija par to saturu
Nozare iegulda laiku un naudu, lai labāk informētu patērētājus par dzērienu sastāvu un uzturvērtību.
Bizness un ekonomika
2020. gada 23. jūlijs, 14:41

Turpmāk alkoholisko dzērienu pudeļu etiķetēs tiks norādīta plašāka informācija par to saturu

Jauns.lv

Latvijas Alkohola nozares asociācija (LANA) parakstījusi Eiropas alkohola nozares asociācijas “spiritsEurope” memorandu par dzēriena enerģētiskās uzturvērtības un sastāvdaļu norādīšanu uz alkoholisko dzērienu etiķetēm. Iniciatīvas mērķis ir panākt, ka līdz 2022. gada beigām uz 66% no Eiropas Savienības (ES) tirgū patēriņam nodoto grādīgo alkoholisko dzērienu pudeļu etiķetēm tiktu norādīta dzērienu enerģētiskā uzturvērtība, savukārt izmantoto sastāvdaļu sarakstu ar QR koda starpniecību patērētājiem būtu iespējams noskenēt savā viedtālrunī.

Eiropas alkohola nozares asociācijas “spiritsEurope” iniciatīva paredz, ka līdz šī gada beigām uz katras ceturtās ES tirgū patēriņam nodotās grādīgā alkoholiskā dzēriena pudeles tiks izvietota informācija par dzēriena enerģētisko uzturvērtību un ar QR koda starpniecību tiks parādītas dzērienā izmantotās sastāvdaļas. Savukārt līdz 2022. gadam šādu pudeļu īpatsvars varētu sasniegt pat 66% no visām ES tirgū patēriņam nodoto grādīgo alkoholisko dzērienu pudelēm.

“Nozare iegulda laiku un naudu, lai labāk informētu patērētājus par dzērienu sastāvu un uzturvērtību. Gatavojot šo iniciatīvu, nozare jau ieguldīja papildu līdzekļus un resursus, nodrošinot ne vien tehniskos risinājumus, bet arī laicīgi sagatavojot informatīvos materiālus par grādīgo dzērienu enerģētisko uzturvērtību un izmantotajām sastāvdaļām. Arī LANA jau pirms memoranda parakstīšanas savā sabiedrības izglītošanas interneta vietnē atbildigi.lv sagatavoja un izvietoja informāciju par grādīgo dzērienu enerģētisko uzturvērtību. Pievienošanās “spiritsEurope” iniciatīvai un memoranda parakstīšana ir vēl viens solis garajā patērētāju izglītošanas ceļā,” norāda LANA izpilddirektors Dāvis Vītols.

Eiropas alkohola nozares asociācijas “spiritsEurope” iniciatīvas par grādīgo dzērienu enerģētiskās uzturvērtības un izmantoto sastāvdaļu norādīšanu uz pudeļu etiķetēm izstrāde sākās jau 2018. gadā. Šī iniciatīva un saprašanās memorands ir iesaistīto pušu brīvprātīga vienošanās. Lai uzraudzītu iniciatīvas ietekmi un efektivitāti, asociācija “spiritsEurope” un tās biedri sadarbosies arī ar Eiropas Savienības augstākajām institūcijām, kā, piemēram, Eiropas Komisiju.

Latvijas Alkohola nozares asociācija ir Eiropas alkohola nozares asociācijas “spiritsEurope” pilntiesīgs biedrs un Latvijas pārstāvis.