foto: Shutterstock
Bezdarbnieki četrus mēnešus drīkst piepelnīties
Līdzšinējo 60 dienu vietā bezdarbnieki tagad drīkst piepelnīties 120 dienas gadā.
Bizness un ekonomika
2020. gada 17. jūlijs, 04:06

Bezdarbnieki četrus mēnešus drīkst piepelnīties

"Likums un Taisnība"

Valdība atbalsta elastīgākus nosacījumus bezdarbnieka statusa iegūšanai un laika pagarināšanu īslaicīga darba veikšanai.

Lai samazinātu pandēmijas negatīvās sekas nodarbinātības jomā, valdība atbalstījusi elastīgākus nosacījumus bezdarbnieka statusa iegūšanai un īslaicīga darba veikšanas laika pagarināšanu.

Grozījumi Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā paredz, ka mikrouzņēmumu īpašniekiem, kuru uzņēmumam nav apgrozījuma un kuri līdztekus darbībai mikrouzņēmumā zaudēja darba ņēmēja statusu kā algoti darbinieki, līdz šā gada 31. decembrim būs tiesības uz bezdarbnieka statusu un tam paredzētajiem atbalsta pakalpojumiem.

Tas pats attiecas uz pašnodarbinātajiem (izņemot patentmaksas maksātājiem), kas negūst ienākumus no saimnieciskās darbības un zaudējuši darba ņēmēja statusu.

Turklāt, ja iepriekš veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas apdrošināšanai pret bezdarbu nepieciešamajā apmērā, šādām personām būs tiesības saņemt arī bezdarbnieka pabalstu.

Personas, kas būs šogad ieguvušas bezdarbnieka statusu un izvēlēsies maksāt mikrouzņēmuma nodokli arī 2021. gadā, bezdarbnieka statusu zaudēs ar 2021. gada 1. janvāri.

Līdz 2020. gada 31. decembrim būs iespēja saglabāt bezdarbnieka statusu īslaicīgu darbu veikšanai uz laiku līdz 120 dienām (līdz šim bija līdz 60 dienām). Nezaudējot bezdarbnieka statusu, varēs iesaistīties īslaicīgos darbos līdz četriem mēnešiem, piemēram, sezonālajos darbos lauksaimniecībā, tādējādi nopelnot iztikai.