foto: Publicitātes foto
Vai jaunais “Huawei P40 pro” spēj kļūt par daļu no tevis? Viedtālruņa recenzija
Lietotāju paaudze, kurai īpaši svarīga ir sociālo tīklu bilžu kvalitāte un vizuālie aspekti, jaunais “Huawei P40” ir loģiska izvēle, ja vien atrodas spēks būt mierā ar pagaidām darba kārtībā esošo lietotņu pieejamības jautājumu.
Auto un tehnoloģijas
2020. gada 17. jūnijs, 13:02

Vai jaunais “Huawei P40 pro” spēj kļūt par daļu no tevis? Viedtālruņa recenzija

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Šī gada martā Parīzē tika oficiāli sperts nākamais solis viedtālruņu tehnoloģiju jomā, Ķīnas ražotājam “Huawei” prezentējot savu “P Series” telefonu jaunākos modeļus: “P40”, “P40 Pro” and “P40 Pro+”. Jauns.lv apņēmās divu nedēļu laikā iepazīties ar “P40 Pro” no tipiska lietotāja skatpunkta.

Pirms kādiem gadiem piecpadsmit cilvēki no mobilajiem tālruņiem primāri pieprasīja kompaktumu un krāsas. Pirms desmit – ekrāna izmērus, labu kameru un iepriekš nepieredzētu funkcionalitāti un savienojamību.

Ko pieprasām šobrīd, kad pēdējie viedtālruņu metieni ir devuši mums iespēju kontrolēt ierīci ar balsi, ar šo pašu balss kontrolējamo ierīci kontrolēt mūsu viedo mājokli un vairumā gadījumu aizstāt ar šo apsveikuma kartītes lieluma rīku darba datoru, televizoru un citas ierīces?

Mēs pieprasām, lai līdz šim fiziski, funkcionāli un visādā citādā ziņā atdalītā ierīce – viedtālrunis – ar katru nākamo modeli arvien vairāk kļūtu par daļu no mums pašiem.

Teju vai neapjaušamu, papildus ekstremitātei pielīdzināmu funkcijām bagātu informācijas superkrātuvi, kura atpazīst mūs, mūsu valodu, kultūru, vēlmes, balsi, pirkstu nospiedumus un, jā, arī sejas vaibstus.

Tādēļ, manuprāt, šobrīd viedtālruņu ražotāju savstarpējā konkurence vairs neizpaužas kā cīņa par patērētāja uzmanību ar produktiem, kuriem ir sava atšķirīga identitāte – kā tas savulaik bija ar glauniem, atveramiem, atslidināmiem telefoniem, kuri piestāv pilsētas biznesmeņa koferim un stingri būvētiem, triecienizturīgiem, it kā supervaroņa kostīmā ietērptiem telefoniem (ehhh... “Nokia 5210”) aktīva dzīvesveida piekritējiem.

Šobrīd tā izpaužas kā cīņa par tādu ierīču radīšanu, kuras netraucējoši spēs kļūt par ar vien lielāku daļu no to īpašniekiem – par papildinājumu. Pagaidām gan vēl kabatā ieslidināmu papildinājumu.

Lai arī kā gribētos turpināt šo recenziju līdz šim ieturētajā, zinātniskās fantastikas pārspīlējumu piesātinātajā manierē, šai cīņai pēdējos gados parādījusies arī stipra politiskā nokrāsa, un, runājot par “Huawei”, to, protams, ignorēt nevarēs.

5G un labākās kameras

Tātad par “Huawei P40 Pro”. Iesākumā, šķiet, būtu pareizi uzskaitīt šī telefona tehnoloģisko pienesumu tam, ar ko esam apraduši līdz šim.

“Huawei P40” modeļi sevī ietver 50 MP “Ultra Vision” galveno kameru, kura izstrādāta sadarbībā ar leģendāro vācu optikas un kameru ražotāju “Leica”, 16 MP platleņķa kameru un 8 MP telefoto kameru.

Tātad koncertus un citus līdzīgus pasākumus, kurus apmeklēsim, turpmāk varēsim vērot vēl nepieredzēti kvalitatīvā 6,1 collu noapaļotā OLED 90Hz ekrānā ar 16,7 miljoniem krāsu. Gandrīz kā dabā. Priekšējā jeb “pašbilžu” kamera var palepoties ar 32 MP un f/2.0 apertūru.

“Huawei P40” telefonu pārākums salīdzinājumā ar citiem šajā ziņā, šķiet, ir vispāratzīts un papildu komentārus neprasa. Atliek vien piebilst, ka ražotāja kameras kvalitātes uzlabojumi, salīdzinot ar vecāku modeļu telefonu piedāvājumu, būs ir acīmredzama arī parastam lietotājam.

Jāteic, ka ražotāji ir arī parūpējušies, lai viedtālruņa dizains nepārprotami vēstītu par tajā iebūvēto kameru jaudu – lēcām telefona aizmugurē ir veltīts plašs, izcelts laukums ar visiem paskaidrojumiem un būtisko tehnisko informāciju.

Ja runājam par šī telefona 6,1 collu noapaļoto displeju, tad jāatzīst, ka, pēc divām nedēļām noliekot to nost un atgriežoties pie līdz šim lietota vecākas paaudzes konkurentu ražota, izmēros mazāka viedtālruņa, uz brīdi palika tā nedaudz drūmi – kas līdzīgs sajūtai, kad bērnībā lielais pagalma bērns atņem jums nupat iekāroto rotaļlietu un tās vietā atdot ko mazāku, nolietotāku un manāmi pabalējušu. Viens punkts jaunā telefona ražotāju labā.

Vai “Huawei” tiks galā ar pašiem cītīgākajiem šļūkātājiem?

“Huawei” jaunajam tālrunim ir EMUI 10.1 operētājsistēma (balstīta uz “Android 10”), kā arī 8GB RAM un 128 GB ROM atmiņa. Šis ir arī jaunās paaudzes 5G sakaru tīklu atbalstošs viedtālrunis (“Huawei Kirin 990 5G” procesors).

Visi augstākminētie skaitļi principā nozīmē vienu – šis telefons ir īpaši ātrs un bez problēmām tiks galā arī ar pašu enerģiskāko un straujāko pirkstu šļūkāšanu pa ekrānu.

Tieši šī arī bija visizteiksmīgākā iezīme, ko divu nedēļu laikā, lietojot “Huawei P40 Pro” izdevās sajust.

Runājot par savienojamību – šķiet, lieki pieminēt tādas lietas kā “Bluetooth” un “Wi-Fi”, taču tiem, kuri apsver iespēju migrēt no cita viedtālruņu ražotāja, jāatceras, ka šim telefonam ir USB C tipa austiņu ligzda un ir iespējama PC datu sinhronizācija.

Tas piedāvā arī bezvadu uzlādes funkciju, taču tiem, kuri šo kādreiz ir izmēģinājuši, droši vien ir kļuvis skaidrs, ka tā drīzāk ir funkcija, kas ārkārtas gadījumā ļauj telefonu daudzmaz noturēt pie dzīvības, nevis ātri uzlādēt.

“P40 Pro” piedāvā iestatīt atbloķēšanu ar sejas vaibstu atpazīšanas funkciju, taču ir pieejams arī pirkstu nospiedumu sensors, žestu sensors un virkne citu.

No tipiska lietotāja skatpunkta salīdzināt šīs funkcijas starp dažādu ražotāju ierīcēm droši vien būtu lieki.

Svarīgi ir tas, ka “Huawei” sensoros balstītās tehnoloģijas strādā un divu nedēļu laikā problēmas neradīja nedz pirkstu nospiedumu sensors, nedz infrasarkanais sensors sejas atpazīšanai, nedz arī žiroskops vai kompass.

Lietotņu jautājums

Nav noslēpums, ka “Huawei” šobrīd atrodas sarežģītā situācijā ASV 2018. gada augustā un 2019. gada maijā uzlikto sankciju dēļ.

No tām visvairāk šobrīd cieš telefona lietotņu piedāvājums, jo izpaliek sadarbība ar “Google Play” lietotņu veikalu, kurš drošā veidā piedāvā visu, kas vien lietotājam varētu būt nepieciešams.

Lietotnes un to pieejamība, kā zināms, ir ļoti būtiska viedtālruņa funkcija. Mūsdienās tās nav tikai spēles – šādi mēs veicam maksājumus, attālināti organizējam savas finanses un kārtojam citas svarīgas lietas.

Šajā gadījumā tā gan ir problēma, kura, kā nemitīgi apgalvo ražotājs, tiek intensīvi risināta un šobrīd “Huawei P40” lietotājiem ir pieejams “App Gallery” veikals.

Pats veikaliņš ir gana ērti lietojams un acumirklī saprotams, taču tā piedāvājumu pilnvērtīgi raksturot pēc divu nedēļu ilgas lietošanas gan būtu pagrūti. Šis tas ir, šis tas nav. Nav, piemēram, “Smart ID” aplikācijas, kas šobrīd ir veids, kā piekļūstam i-bankām.

Uz jautājumu: “Bet ko darīt?” atbilde pagaidām ir: “Situācija tiek risināta.” Virknei problēmu attiecībā pret dažādu aplikāciju pieejamību ir arī dažādi atjautīgi risinājumi, taču vismaz pagaidām šo situāciju ir grūti nodēvēt par apmierinošu.

Noderīga gan ir pašu "Huawei" radītā aplikācija "Phone Clone", kas ļauj ātri un ērti kopēt datus no viena tālruņa uz otru.

Secinājumi

“Huawei P40 Pro” tehnoloģiju un lietotāja pieredzes ziņā atstāj iespaidu kā ļoti spēcīga jaunās paaudzes ierīce, kuru diemžēl, būtiski bremzē lietotņu pieejamības faktors.

Nav ne mazāko šaubu, ka ražotājs dara visu iespējamo, lai problēmas risinātu, taču patlaban situācija ir šāda:

“Huawei P40 Pro” modelis piedāvā vēl neredzētas kvalitātes fotokameru un ar to saistītās funkcijas. Konkurentiem neatliek nekas cits kā vien samierināties ar to.

Tas ir pilnībā gatavs sagaidīt 5G tehnoloģiju ēru un, pateicoties jaudīgajam procesoram, pavisam noteikti atvieglos dzīvi tiem, kuri jūtas sava vecā, lēnīgā un piekusušā telefona sagurdināti.

“Android” telefonu cienītājiem šī telefona ērtai lietošanai pārejas process nebūs nepieciešams. “Huawei P40” sērijas telefoni šķiet intuitīvi un viegli saprotami.

Lietotāju paaudze, kurai īpaši svarīga ir sociālo tīklu bilžu kvalitāte un vizuālie aspekti, jaunais “Huawei P40” ir loģiska izvēle, ja vien atrodas spēks būt mierā ar pagaidām darba kārtībā esošo lietotņu pieejamības jautājumu.