foto: RTU Radioelektronikas institūts
Latvijas pētnieku ierīce sargā zivju dīķus
Latvijas pētnieku izveidotā sistēma putnus atbaida ar lāzeriem un skaņu.
Auto un tehnoloģijas
2020. gada 11. maijs, 04:38

Latvijas pētnieku ierīce sargā zivju dīķus

Kas Jauns Avīze

Rīgas Tehniskās universitātes Elektronikas un telekomunikāciju fakultātes Radioelektronikas institūta pētnieki izstrādājuši sistēmu putnu atbaidīšanai no zivju dīķiem.

Latvijas zivsaimniecībām būtiskus zaudējumus rada zivjēdājputni, kurus dīķiem pievilina viegli gūstamās maltītes. Ir dažādi risinājumi šo putnu atbaidīšanai, piemēram, gāzes lielgabali, biedēkļi, ūdens strūklas, tīkli, pirotehnika, taču lielākajai daļai piemīt dažādi trūkumi saistībā ar efektivitāti, apkalpošanu un lielām izmaksām.

Tāpēc Zivju audzētāju asociācija uzrunāja Radioelektronikas institūta pētniekus, un kopīgā sadarbībā tapusi jauna iekārta, kas apvieno divas principiāli atšķirīgas aizbaidīšanas pieejas.

RTU pētnieku izveidotā sistēma darbojas divējādi – putnus atbaida, ūdenstilpes periodiski apstarojot ar dažādas intensitātes un viļņu garuma izkliedētu lāzera starojumu, ko dzīvnieki uztver kā fizisku draudu, un periodiskiem virsūdens un zemūdens akustiskiem signāliem.

Lai neļautu putniem pierast pie optiskajiem un skaņas signāliem, to skaļuma un ritma, sistēmā izmantoti specifiski izmaiņu algoritmi. Sistēmas priekšrocības ir relatīvi zemās iegādes un ekspluatācijas izmaksas, un tā spēj darboties automātiski bez cilvēka tiešas iesaistīšanās.

Prototips pērn izmēģināts vairākās Latvijas zivsaimniecībās, ļaujot gūt pārliecību par tā efektivitāti – putnu skaits pie dīķiem ne tikai samazinājās, bet tie gandrīz pilnībā izzuda, aizbaidīti arī ūdri. Patlaban zinātnieki pilnveido prototipu, lai to šovasar atkārtoti testētu. Izstrādi finansē Eiropas Savienības Jūrlietu un zivsaimniecības fonds.

Tēmas