foto: Facebook.com/vilnius.lt
Lai Covid-19 laikā glābtu restorānu biznesu, Viļņa kļūst par milzīgu āra kafejnīcu
Bizness un ekonomika
2020. gada 29. aprīlis, 10:21

Lai Covid-19 laikā glābtu restorānu biznesu, Viļņa kļūst par milzīgu āra kafejnīcu

Jauns.lv

Lai Covid-19 krīzes laikā atbalstītu restorānus, kafejnīcas un bārus, Lietuvas galvaspilsēta Viļņa pārvērsta par milzīgu āra kafejnīcu, vēstī euronews.com. 

Karantīnas nogurdinātie Viļņas iedzīvotāji priecīgi, ka atkal atļauts apmeklēt āra kafejnīcas

gallery icon
12

Viļņas mērs Remigijs Šimašus paziņojis, ka visas publiskās vietas Lietuvas galvaspilsētā šobrīd tiek uzdāvinātas kafejnīcām un restorāniem. Laikapstākļi vēl gan ir nelutina un ārā ir vēsi, tomēr apmeklētāju tāpat netrūkst - karantīnas nogurdinātie lietuvieši labprāt apmeklē āra kafejnīcas Viļņas centrā.

foto: Facebook.com/vilnius.lt

Skvēri, laukumi, ielas - visās šajās vietās viesmīlības biznesā strādājošajiem uzņēmumiem ir atļauts bez maksas uzstādīt galdiņus. Šimašus sola, ka šie noteikumi būs spēkā visas sezonas garumā - jo tas tas esot vienīgais veids, kā glābt biznesu. Protams, kafejnīcām stingri jāievēro distancēšanās noteikumi - galdiņi drīkst atrasties vien 2 metru attālumā cits no cita.

foto: Facebook.com/vilnius.lt

Visā Lietuvā joprojām ir spēkā karantīna, tomēr valsts sākusi atcelt dažus ierobežojumus. Pirmdien tika atļauts atkal atvērt nepārtikas veikalus, frizētavas un skaistumkopšanas salonus, bibliotēkas, muzejus un kafejnīcas.

Taču kafejnīcām un restorāniem jāievēro stingri distancēšanās noteikumi, lai varētu atsākt darbību. Sēdvietas ir paredzētas tikai ārpus telpām un klientiem, kuri sēž pie dažādiem galdiņiem, jāatrodas vismaz divu metru attālumā citam no cita.

Kā norāda Viļņas mērs Remigijs Šimašus, diemžēl būtu nācies slēgt lielāko daļu no viesmīlības uzņēmumiem UNESCO mantojuma sarakstā iekļautajā Viļņas vecpilsētā, kur šauras bruģētas ielas atstāj maz vietas āra sēdvietām.

Tādēļ pilsēta nolēmusi 18 sabiedriskās vietas uzdāvināt kafejnīcām un restorāniem.

foto: Facebook.com/vilnius.lt

“Laukumi, skvēri un ielas – tuvumā esošās kafejnīcas varēs tur uzstādīt āra galdiņus bez maksas un tādējādi veikt savu darbību karantīnas laikā. Vienkārši atvērties, strādāt, saglabāt darbavietas un saglabāt Viļņu dzīvu,” pagājušajā nedēļā sacīja Šimašius.

Šo pašvaldības soli atzinīgi novērtējuši viesmīlības biznesa profesionāļi. Lietuvas Viesnīcu un restorānu asociācijas vadītāja Evada Šiškauskiene atzīst, ka tas “nācis laikā”.

“Šī papildu telpa palīdzēs viņiem uzņemt vairāk apmeklētāju un atdzīvināt pilsētas ielas, nepārkāpjot drošības prasības,” viņa piebilda.

foto: Facebook.com/vilnius.lt

Vairāk nekā 162 Viļņas kafejnīcas, bāri un restorāni jau pieteikušies ierīkot āra sēdvietas publiskās vietās, un pilsētas pašvaldība sola, ka nepieciešamības gadījumā varētu padarīt pieejamas vēl vairākas vietas.