VID pārbaudīs, kā nīkuļojoša firmele varēja tikt pie 1,8 miljonu vērtā "Bugatti"
CSDD tehnisko apskati nespēja iziet 1,8 miljonus vērtais „Bugatti Veyron”, jo tam nebija ziemas riepu. Auto pieder nīkuļojošai firmelei un, iespējams, tai nebija naudas, riepu nomaiņai.
Auto un tehnoloģijas
2016. gada 21. decembris, 06:10

VID pārbaudīs, kā nīkuļojoša firmele varēja tikt pie 1,8 miljonu vērtā "Bugatti"

Jauns.lv

Pirms nedēļas Ceļu satiksmes un drošības dienestā (CSDD) tehnisko apskati nespēja iziet Latvijā līdz šim neredzēts ekskluzīvs auto – 1,8 miljonus eiro vērtais superauto „Bugatti Veyron”, jo tam nebija ziemas riepu. Zīmīgi, ka šis auto pieder oficiāli nīkuļojošai firmai „Jacob LV”.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) veiks „Jacob LV” „risku analīzi”, lai noskaidrotu, kā šī ar zaudējumiem strādājošā nekustamo īpašumu izīrēšanas un pārvaldīšanas firma tikusi pie viena no pasaules ekskluzīvākajiem auto. Jāteic, ka jau iepriekš „Jacob LV” izcēlusies ar ekskluzīvu auto izmantošanu.

„Bugatti Veyron” tehnisko apskati nespēja iziet, jo tai nebija ziemas riepu, bez kurām Latvijā no 1. decembra līdz 1. martam auto satiksmē piedalīties ir aizliegts.

Zīmīgi, ka ekskluzīvais auto reģistrēts uz nīkuļojoša uzņēmuma vārda. „Bugatti Veyron” ir 1001 zirgspēka jauda un līdz šim Latvijā nebija manīts. Konkrētais automobilis ir 2009. gada ražojuma ar nepilnu septiņu tūkstošu kilometru nobraukumu. Spēkrats ir importēts no Austrijas, un tā pārdošanas sludinājums liecināja, ka tirgotājs par to prasījis 1,8 miljonus eiro.

„Bugatti Veyron” pasaulē parādījās 2005. gadā un kļuva par visjaudīgāko un visātrāko sērijveida automobili pasaulē. No vietas līdz 100 km/h tas paātrinās 2,5 sekundēs, bet maksimāli spēj attīstīt 408 km/h lielu ātrumu. Interesanti, ka, braucot ar maksimālo ātrumu, tā riepas uzsprāgs pēc 15 minūtēm. Tomēr šāds risks tiek novērsts, jo degviela auto tvertnē beigsies jau pēc 12 minūtēm, braucot ar maksimālo ātrumu.

Pirms tam „Jacob LV” piederēja divus miljonus eiro vērtais „Pagani Zonda Roadster F Clubsport”, bet tagad tā vietā „Jacob LV” iegādājies „Bugatti Veyron”, kurš transportlīdzekļu reģistrā reģistrēts ar individualizēto valsts numurzīmi „ZONDA”.

Numurzīme „ZONDA” un attiecīgi arī pats automobilis pieder SIA „Jacob LV”, kura pēc „Lursoft” datiem pērn strādāja ar 30 tūkstoš eiro apgrozījumu un cieta 85 tūkstošu eiro zaudējumus.

Pirms deviņiem gadiem – 2007. gada decembrī, Latvijas prese rakstīja, ka uz ofšoram piederošā „Jacob LV” vārda reģistrētais viens no pasaulē dārgākajiem sporta auto „Pagani Zonda”, esot valstij gar degunu aizlaidis vairākus desmitus tūkstošus latu.

Vai arī šai gadījumā „Jacob LV” nav blēdījusies un kā nīkuļojošs uzņēmums ticis pie viena no pasaules dārgākajiem auto? VID Stratēģiskās vadības lietu un sabiedrisko attiecību pārvaldes speciāliste Evita Teice – Mamaja Kasjauns.lv pavēstīja:

„VID pienākums ir kontrolēt nodokļu (nodevu) aprēķināšanas un maksāšanas pareizību, kā arī nodokļu (nodevu) iekasēšanu, pamatojoties uz likumiem un Ministru kabineta noteikumiem (saskaņā ar likuma „Par nodokļiem un nodevām” 18. pantu un likuma „Par Valsts ieņēmumu dienestu” 8. pantu). Tādējādi jebkura VID rīcībā esošā, publiski pieejamā un no trešajām personām saņemtā informācija par nodokļu maksātāju (fizisku vai juridisku personu) tiek izvērtēta kopsakarībā ar jau uzkrāto informāciju par konkrēto nodokļu maksātāju saistībā ar iespējamiem nodokļu nemaksāšanas riskiem un VID atbilstoši resursiem veic nepieciešamos nodokļu administrēšanas pasākumus. Protams, arī VID redzeslokā ir nonākusi informācija par vieglās automašīnas „Bugatti Veyron” iegādi, kā rezultātā tiek veikta uzņēmuma, kas to iegādājies, risku analīze.

Taču vienlaikus atgādinām, ka saskaņā ar likuma „Par Valsts ieņēmumu dienestu” 21. pantu un likuma „Par nodokļiem nodevām” 22.pantu VID ierēdnim un darbiniekam aizliegts, izņemot likumā „Par nodokļiem un nodevām” paredzētos gadījumus, izpaust par nodokļu maksātāju jebkādu informāciju, kas ierēdnim vai darbiniekam kļuvusi zināma, pildot dienesta pienākumus. Tādējādi nodokļu administrācija nav tiesīga sniegt informāciju par SIA „Jacob LV” veiktajiem un plānotajiem nodokļu administrēšanas vai kontroles pasākumiem”.

Elmārs Barkāns/Foto: Travelnews.lv