Bizness un ekonomika
2020. gada 3. februāris, 05:25

Rūpes par Marsa parku sakrīt ar Lietuvas biznesmeņu interesēm

Kārlis Seržants

Jauns.lv

Portāla Jauns.lv rīcībā nonākusi informācija, kas liecina, ka pilsoniskā iniciatīva par tā saucamā Marsa parka izveidošanu plānotās Valsts drošības dienesta ēkas vietā, ir nepārprotami saistīta ar Lietuvas pilsoņiem piederošu nekustamo īpašumu attīstītāju interesēm.

Tieši blakus šai pamestajai teritorijai, par kuru neviens nebija interesējies vismaz divdesmit gadus, ir uzbūvēta jauna dzīvojamā māja, kas ietilpst projektā “Jaunā Teika”.

Jau no projekta pirmsākumiem savās reklāmās tā attīstītāji piedāvāja “jaunus dzīvokļus ar skatu uz parku” un nekustamo īpašumu tirdzniecības eksperti lēš, ka izcils skats pa logu dzīvokļa vērtībai var pievienot vismaz 100 eiro par kvadrātmetru.

Tas ir tieši tāpat kā viesnīcā, kad par numuriņu ar skatu uz jūru vienmēr jāpiemaksā . Zīmīgi, ka biedrības “VEFRESH” dibināšanas laiks diezgan precīzi sakrīt ar “Jaunās Teikas” mārketinga aktivitāšu sākumu.

Biedrību “VEFRESH” 2019. gada nodibināja uzņēmumi SIA “Jaunā teika” un SIA “Jaunā Teika offices”. Izrādās, ka SIA “Jaunā Teika” 60% pieder Lietuvā reģistrētam uzņēmumam UAB “Hanner”, bet 40% SIA JVI, savukārt “Jaunās Teikas” patiesā labuma guvēji ir Lietuvas pilsoņi Arvidas Avulis, Vitas Valuckis un Ramute Valuckiene.

Tikmēr “VEFRESH” vadītājs Viesturs Celmiņš ir pašreizējā Rīgas mēra Oļega Burova padomnieks mobilitātes jautājumos. Tas, ka Rīgas domes šobrīd valdošajai koalīcijai varētu nepatikt jebkas, kas saistīts ar Valsts drošības dienesta darba uzlabošanu ir pats par sevi saprotams.

Latvijas patērētāju tiesību aizsardzības likums paredz, ka komerciālā prakse ir negodīga situācijā, ja kādu apstākļu ietekmē patērētājs pieņem lēmumu, kādu citos apstākļos nebūtu pieņēmis. Šajā situācijā jauno dzīvokļu īpašnieki, kuri dzīvokļus iegādājās ar it kā pievienoto vērtību - parku - var tagad justies apkrāpti. Šis piedāvājums cilvēkiem veidots attīstītājam labi apzinoties, ka tam nav ietekmes pār Latvijas valstij piederoša zemes īpašuma izmantošanu un to var vērtēt, kā tīšu maldināšanu.

Interesanti, ka “Hanner Group” arī Lietuvā ir iekūlies skandālā un Viļņas apgabaltiesā savulaik daļēji apmierinātas dzīvokļu īpašnieku prasības pret uzņēmumu par “būvniecībā pieļautajām nepilnībām”.

Protams, ka 99%  pilsoņu, kas sabiedriskās iniciatīvas laikā to atbalstīja ar 15 tūkstošiem parakstu, to darīja absolūti nesavtīgu iemeslu vadīti un patiesās rūpēs par zaļās zonas saglabāšanu. Jautājums tikai, cik nesavtīgi bija tie, kuri šo iniciatīvu uzsāka.