foto: Pixabay
Latvijas iedzīvotājiem hipotekāro kredītu grūtāk atmaksāt nekā Igaunijas un Lietuvas
Kompānijā norādīja, ka vidējais atalgojums Latvijā krietni atpaliek no Igaunijas un ir līdzīgs kā Lietuvā, taču hipotekāro kredītu vidējās likmes Latvijā ir augstākās starp Baltijas valstīm.
Bizness un ekonomika
2019. gada 25. oktobris, 12:39

Latvijas iedzīvotājiem hipotekāro kredītu grūtāk atmaksāt nekā Igaunijas un Lietuvas

Jauns.lv / LETA

Latvijas iedzīvotājiem hipotekāro kredītu ir grūtāk atmaksāt nekā Igaunijas un Lietuvas iedzīvotājiem, pavēstīja "RIA.com Marketplaces" pārstāvji, atsaucoties uz kompānijas apkopotajiem datiem.

Kompānijā norādīja, ka vidējais atalgojums Latvijā krietni atpaliek no Igaunijas un ir līdzīgs kā Lietuvā, taču hipotekāro kredītu vidējās likmes Latvijā ir augstākās starp Baltijas valstīm. Algu un hipotekāro kredītu likmju attiecība norāda uz to, ka Latvijas iedzīvotājiem kredītu par mājokli atmaksāt ir grūtāk nekā Lietuvas un Igaunijas iedzīvotājiem.

Pēc "RIA.com Marketplaces" minētā, Latvijā vidējā alga 2019.gada otrajā ceturksnī bija 806 eiro pēc nodokļu nomaksas, Lietuvā - 818 eiro, bet Igaunijā - 1187 eiro. Tikmēr hipotekāro kredītu vidējā likme Latvijā bija ap 2,9%, Igaunijā - vidēji 2,5-2,7%, bet Lietuvā - 2,3%.

Tāpat kompānijā atzīmēja, ka aizdevumu procentu likmes Baltijā līdzinās tām, kādas tās ir Vācijā, Dānijā, Zviedrijā un Somijā, taču atalgojuma līmenis krietni atpaliek.

Vienlaikus šajā ziņā Baltijas valstis ir krietni priekšā Baltkrievijai, Krievijai un Ukrainai, piemēram, hipotekāro kredītu aizdevumu likme Baltkrievijā ir ap 13%, neskatoties uz to, ka vidējā alga ir 403 eiro, bet Ukrainas iedzīvotājiem hipotekāro kredītu likme ir 21%, kamēr vidējā alga ir 322 eiro.

Lai ar vidējo atalgojumu, kāds šobrīd ir Latvijā, iegādātos dzīvokli 50 000 eiro vērtībā, neskaitot visus citus ikmēneša izdevumus un nodokļus, Latvijas iedzīvotājam vidēji nauda jākrāj 62 mēnešus jeb aptuveni piecus gadus, Lietuvas iedzīvotājiem - vidēji 61 mēnesi, bet Igaunijas iedzīvotājiem - 42 mēnešus.

Tikmēr, piemēram, Somijā un Zviedrijā, lai iegādātos 50 000 eiro vērtu dzīvokli, ja visi ikmēneša ienākumi tiek krāti tikai šim mērķim, nepieciešamas vidēji 19 algas jeb aptuveni pusotrs gads, bet visātrāk pie dzīvokļa 50 000 eiro vērtībā var tikt Dānijas iedzīvotāji - vidēji pēc 15 mēnešiem.

Ukrainas iedzīvotāji ar šī brīža vidējiem ienākumiem pie šāda dzīvokļa varētu tikt tikai pēc apmēram 155 mēnešiem jeb 13 gadiem, bet Baltkrievijā - pēc 125 mēnešiem jeb 10 gadiem.

Vienlaikus kompānijā arī atzīmēja, ka vidējā hipotekārā kredīta likme nav vienīgais rādītājs, kas svarīgs iegādājoties mājokli - maksājuma apmēru ietekmē arī banku kredītu apkalpošanas maksa, īpašuma apdrošināšana izmaksas un citi izdevumi.

"Mājokļa kredīta ikmēneša maksājumu nosaka ne vien aizdevuma procentu likme, bet arī bankas noteikt kredīta apkalpošanas maksa. Daudzās attīstītajās valstīs, piemēram, Dānijā bankas, mājokli iegādājoties, tam nosaka pat negatīvu aizdevuma likmi, tajā pašā laikā prasa ievērojamu kredīta apkalpošanas maksu, kas izdevumus izlīdzina par labu bankai. Tāpat jāņem vērā nodokļu apmērs, apdrošināšana un citi ar kredītu saistīti izdevumi, kas Eiropas valstīs ievērojami atšķiras," sacīja "RIA.com Marketplaces" valdes loceklis Artjoms Umanets.

"Ria.com Marketplaces" ir Igaunijas uzņēmums, kas darbojas tiešsaistes nekustamā īpašuma pārdošanas un īres platformā Ukrainā "Dom.Ria.com", kā arī nodrošina Ukrainā tiešsaistes auto pārdošanas platformas "Auto.Ria.com" darbību.