foto: Zane Bitere/LETA
ZM: Gada laikā ES vidējā aitu gaļas cena kritusies par 5,1%; Latvijā - kāpusi par 9,7%
Latvijas dzīvu aitu tirdzniecības apjomi pēdējos gados ir mazi, un dzīvu aitu imports un eksports no šā gada janvāra līdz aprīlim nav noticis vispār.
Bizness un ekonomika
2019. gada 17. augusts, 16:38

ZM: Gada laikā ES vidējā aitu gaļas cena kritusies par 5,1%; Latvijā - kāpusi par 9,7%

Jauns.lv / LETA

Gada laikā vidējā aitu gaļas cena Eiropas Savienībā (ES) kritusies par 5,1%, bet Latvijā kāpusi par 9,7%, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta publiskotie jaunākie dati.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

ZM norāda, ka cenu tendences liecina - šā gada jūlija trešajā nedēļā vidējā ES aitu gaļas cena kritās par 0,4% salīdzinājumā ar nedēļu iepriekš - līdz 477,4 eiro par 100 kilogramiem, bet Latvijā tā attiecīgajā periodā palielinājās par 1,9% - līdz 420,1 eiro par 100 kilogramiem. Savukārt gada laikā vidējā ES aitu gaļas cena kritusies par 5,1%, bet Latvijā kāpusi par 9,7%.

ZM liecina, ka Latvijas dzīvu aitu tirdzniecības apjomi pēdējos gados ir mazi, un dzīvu aitu imports un eksports no šā gada janvāra līdz aprīlim nav noticis vispār.

Galvenie Latvijas aitu gaļas ārvalstu realizācijas tirgi 2019.gada pirmajā ceturksnī bija Somija, Lietuva, Zviedrija un Igaunija. Valsts, no kuras aitu gaļa 2019.gada pirmajā ceturksnī Latvijā tika ievesta, bija Nīderlande.

ZM arī norāda, ka saskaņā ar Eiropas Komisijas (EK) datiem galvenās aitu un kazu produktu eksporta valstis pasaulē šā gada pirmajā ceturksnī bija Jaunzēlande, Austrālija un ES. Tikmēr galvenie importētāji - Ķīna, ES un ASV. ES aitas gaļas eksports uzlabojies, bet tas aizvien ir neliels.

EK eksperti pieļauj ES negatīvās tirdzniecības ar aitas gaļu bilances izmaiņas pēc "Brexit", jo Lielbritānija pašlaik ir lielākais aitas gaļas importētājs ES.