foto: Ivars Soikāns/LETA
LLKC mierina zemniekus un atklāj, ka piena iepirkumu cenām šogad būtu jāsaglabājas stabilām
Ja piena cenas atkal ievērojami noslīdēs zem pašizmaksas, daudzas piena lopkopības saimniecības var nonākt neapskaužamā situācijā.
Bizness un ekonomika
2019. gada 15. maijs, 21:34

LLKC mierina zemniekus un atklāj, ka piena iepirkumu cenām šogad būtu jāsaglabājas stabilām

Jauns.lv / LETA

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC) ir saņēmis signālus no zemniekiem par pārstrādes uzņēmumu lēmumu no maija samazināt piena iepirkuma cenas, lai gan piena iepirkuma vidējās cenas samazināšanai nav iemesla, informēja LLKC.

LLKC eksperti pēc Starptautiskā piena pētniecības tīkla IFCN pieprasījuma, kura dalīborganizācija LLKC, ir sagatavojuši piena tirgus prognozes. IFCN un citu globālo tirgus pētījumu avoti liecina, ka šā gada pirmajā pusē pieprasījums pēc piena produktiem - siera, vājpiena pulvera, sviesta un citiem - pieaug straujāk nekā ražošanas apjomi, kas ir iemesls piena iepirkuma vidējās cenas kāpumam pasaulē. Vienlaikus prognozes liecina, ka šā gada otrajā pusē piena iepirkuma cenas pasaulē stabilizēsies 30-32 centu līmenī par kilogramu līmenī. Līdz ar to arī Latvijā piena iepirkuma cenai būtu jāturas vidēji 30 centu līmenī par kilogramu, ņemot vērā augošo globālā tirgus pieprasījumu.

LLKC valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis uzsvēra, ka saskaņā ar LLKC ekspertu rīcībā esošo informāciju, patlaban nav pamata piena iepirkuma cenu samazināšanai Latvijā, lai gan LLKC ir saņēmis signālus no zemniekiem, ka pārstrādes uzņēmumi no maija samazina vai gatavojas pazemināt piena iepirkuma cenas viena līdz divu centu apmērā par piena kilogramu.

"Situācija pasaules tirgos ir labvēlīga piensaimniecībām kā izejvielu piegādātājiem, tādēļ neredzam racionālu pamatojumu, kādēļ piena pārstrādātājiem jāsamazina piena iepirkuma cena. Vienīgais izskaidrojums šādai rīcībai ir "Baltijas fenomens" - sekot kopš seniem laikiem glabātajai tradīcijai samazināt cenas ganību sezonā, kad palielinās saražotā piena apjomi, tādējādi nodrošinot peļņas rādītāju uzlabošanu pārstrādei," viņš sacīja.

Pēc viņa teiktā, ja piena cenas atkal ievērojami noslīdēs zem pašizmaksas, daudzas piena lopkopības saimniecības var nonākt neapskaužamā situācijā, ņemot vērā izteikti smago situāciju lopbarības sagatavošanā 2018.gadā.

LLKC atgādina, ka izteikti nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ pērn pirmo reizi desmit gadu laikā piena ražošanas apjomi nevis, kā ierasts, pieauga, bet samazinājās par 4%. Savukārt ganāmpulku skaits samazinājies par 10%. LLKC ekonomikas eksperti prognozē, ka arī šogad svaigpiena ražošanas apjomi Latvijā samazināsies par 2% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu.

Cimermanis atzina, ka Baltijas reģiona piena ražotājiem gadiem ilgi ir vidēji par 3-5 centiem zemāka piena iepirkuma cena nekā vidēji Eiropas Savienībā (ES), turklāt ir izteikta cenas diferenciācija pēc saimniecību lieluma, cenu atšķirības par piena kilogramiem var pārsniegt pat 10 centus. Nevienlīdzīgā attieksme pret piena ražotājiem ir viena no galvenajiem iemesliem piena ganāmpulku skaita samazinājumam, jo īpaši mazajās saimniecībās ar govju skaitu līdz 30, kas nodrošina 40% no Latvijā saražotā piena apjoma.

Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks sacīja, ka globālajā tirgū pamata piena produktu cenas ir nemainīgas vai nedaudz samazinās, līdz ar to arī piena iepirkuma cena maijā Latvijā minimāli samazināsies. Turpmākajos mēnešos tā būs atkarīga no situācijas tirgū.

Šolks arī norādīja, ka nav korekti publiskajā telpā apgalvot, ka piena iepirkuma cena samazinājusies zem piena ražotāju pašizmaksas, jo tā dažādās saimniecībās atšķiras atkarībā no cenu līmeņa dinamikas pakalpojumiem, izejvielu cenām, palīgmateriāliem un barības cenām. "Neviens piena ražotājs brīvā tirgus apstākļos nepaliks ar radikāli zemu cenu, jo viņam būs citi piedāvājumi. Piens ir produkts, ko var pārdot un pāri nekad iepriekš - arī krīzes laikos - nav palicis," viņš teica.

LLKC darbojas kopš 1991.gada un ir lielākais lauku konsultāciju sniedzējs Latvijas teritorijā. Tā pastāvēšanas mērķis ir veicināt lauku attīstību, paaugstinot lauku uzņēmēju profesionālās un ekonomiskās zināšanas, nodrošināt konsultāciju un mācību organizāciju visos Latvijas novados, paaugstināt lauku iedzīvotāju konkurētspēju Eiropas Savienībā un organizēt Zemkopības ministrijas padotībā esošajās iestādēs strādājošo darbinieku tālākizglītību.