foto: Gatis Rozenfelds
AS "Grindeks" meitas uzņēmums AS „Tallinas Farmaceitiskā rūpnīca” svin 105 gadu jubileju
Bizness un ekonomika
2019. gada 2. maijs, 15:56

AS "Grindeks" meitas uzņēmums AS „Tallinas Farmaceitiskā rūpnīca” svin 105 gadu jubileju

Karlīna Timofejeva

Šodien, 2. maijā AS „Tallinas Farmaceitiskā rūpnīca” (TFR), kas ir viens no pieredzes bagātākajiem zāļu ražotājiem Baltijas valstīs, svin 105 gadu jubileju.

Pēdējo gadu laikā uzņēmuma attīstībā ir ieguldīti būtiski līdzekļi. Ražotne ir aprīkota ar jaunām iekārtām, kas ļauj palielināt ražotspēju un uzlabot produkcijas kvalitāti. Ražošanas procesi atbilst „Labas ražošanas prakses” standarta prasībām. AS „Tallinas farmaceitiskā rūpnīca” specializējas gēlu un ziežu ražošanā, un produktu klāstā ir unikālas ziedes Viprosal B® un Capsicam®.

AS „Grindeks” un AS „Tallinas Farmaceitiskās rūpnīca” padomes priekšsēdētājs Kirovs Lipmans: „Tallinā ražotās ziedes un gēlus izvēlas pacienti un veselības aprūpes speciālisti, un tas ir garants nākotnes iecerēm un attīstībai. Jubileja simbolizē ilgtspēju un ir nozīmīgs uzņēmuma darbības atskaites punkts.”

Savā jubilejas gadā AS „Tallinas Farmaceitiskās rūpnīca” tika iekļauta Igaunijas sekmīgāko uzņēmumu topā pēc starptautiskā kredītreitingu uzņēmuma AS „Creditinfo Eesti” reitinga datiem, saņemot sertifikātu ar izcilu vērtējumu. Vērtējums „izcili” ir piešķirts tikai 0,7% no Igaunijas uzņēmumiem.  

Uzņēmuma vēsture aizsākās 20. gadsimta sākumā, kad Igaunijas teritorijā būtiski pietrūka farmaceitisko un kosmētisko preču. 1913. gadā vācu izcelsmes aptiekāri dibināja Estlandes Farmaceitisko Tirdzniecības biedrību. Vēl pirms biedrības oficiālās dibināšanas aptiekāri Leberts un Fiks bija lūguši atļauju pārbūvēt ēku Tallinā, Harju ielā un atvērt farmaceitisko preparātu ražošanas laboratoriju. 1914. gada 15. martā rūpnieciskās laboratorijas vadītājs Fiks paziņoja Guberņas pārvaldes ārstu nodaļai, ka laboratorijas iekšējā apdare un aprīkošana ir pabeigta. 1914. gada 19. aprīlī (2. maijā pēc jaunā stila) vicegubernators izdeva rīkojumu un atļāva sākt darbu. Šis datums uzskatāms par Tallinas Farmaceitiskās rūpnīcas dibināšanas dienu.

1914. gada pavasarī vācbaltiešu avīze „Revalische Zeitung’’ rakstīja, ka jaunais uzņēmums kļūs par ekonomiskās izaugsmes paraugu, kas iekaros tirgus arī ārpus Igaunijas guberņas. Kā pierādīja turpmākā attīstība, toreizējās prognozes piepildījās.

Pēc 1940. gada uzņēmums tika nacionalizēts un nepārtrauca ražošanu arī Otrā pasaules kara laikā.

Pēc kara rūpnīca uzsāka ražot prettuberkulozes preparātu – rutīnu un paraaminosalicilskābi, kā arī vairākus jaunus preparātus, pievēršoties pretsāpju un pretapdegumu līdzekļiem.

Līdz ar Igaunijas valstiskās neatkarības atgūšanu 1994. gadā uzņēmums tika privatizēts, bet pēc diviem gadiem AS „Tallinas Farmaceitiskās rūpnīca” akcijas tika kotētas Tallinas vērtspapīru biržā. 1998. gadā par uzņēma akciju kontrolpaketes turētāju kļuva vadošais zāļu ražotājs Baltijas valstīs AS „Grindeks”.