foto: AFP/LETA
EK piespriež "Google" 1,49 miljardu eiro lielu naudassodu
"Google" saņēmusi sodu par negodīgas konkurences praksi tiešsaistes reklāmu jomā.
Bizness un ekonomika
2019. gada 20. marts, 15:24

EK piespriež "Google" 1,49 miljardu eiro lielu naudassodu

Jauns.lv / LETA

Eiropas Komisija (EK) trešdien ASV interneta gigantam "Google" piemērojusi 1,49 miljardu eiro naudassodu par negodīgas konkurences praksi tiešsaistes reklāmu jomā.

Šī ir jau trešā reize, kad EK noteikusi naudassodu "Google".

Komisija konstatējusi, ka "Google" un mātesuzņēmums "Alphabet" pārkāpuši Eiropas Savienības (ES) konkurences noteikumus, nosakot ierobežojušas normas līgumos ar mājaslapām, kurās izmantots reklāmas pakalpojums "AdSense", tādējādi liedzot "Google" konkurentiem šajās interneta vietnēs izvietot savas reklāmas.

"AdSense" ir vecāks "Google" produkts, kas ļauj tādiem tīmekļa publicētājiem kā blogeriem savās mājaslapās izvietot teksta reklāmas, šo reklāmu saturu balstot uz meklēšanu funkciju rezultātiem.

ASV informācijas tehnoloģiju uzņēmums "Microsoft" sūdzību EK par šo pakalpojumu iesniedza 2009.gadā, un komisija oficiālu izmeklēšanu sāka 2016.gadā.

Kā ziņots, 2018.gada jūlijā EK piemēroja "Google" 4,34 miljardu eiro naudassodu par ES pretmonopola noteikumu pārkāpšanu, kopš 2011.gada attiecinot nelikumīgus ierobežojumus uz "Android" ierīču ražotājiem un mobilo tīklu operatoriem nolūkā nostiprināt dominējošo stāvokli attiecībā uz vispārējo meklēšanu internetā.

2017.gada jūnijā EK noteica "Google" 2,42 miljardu eiro naudassodu par meklētājprogrammas dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, dodot "Google" cenu salīdzināšanas pakalpojumam nelikumīgu priekšrocību.

"Google" abos gadījumos lēmumus apstrīdējis ES Tiesā.