foto: AFP/Scanpix
"Apple" ar Francijas varasiestādēm panācis vienošanos par nodokļu atmaksu
"Apple" decembrī panāktā konfidenciālā izlīgumā piekritis samaksāt gandrīz 500 miljonus eiro.
Bizness un ekonomika
2019. gada 5. februāris, 14:11

"Apple" ar Francijas varasiestādēm panācis vienošanos par nodokļu atmaksu

Jauns.lv / LETA

ASV informācijas tehnoloģiju milzis "Apple Inc." ar Francijas varasiestādēm panācis vienošanos saistībā ar nodokļu atmaksu par pēdējiem desmit gadiem, teikts otrdien publiskotajā uzņēmuma paziņojumā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Franču žurnāls "L'Express" jau iepriekš vēstīja, ka uzņēmums decembrī panāktā konfidenciālā izlīgumā piekritis samaksāt gandrīz 500 miljonus eiro, lai izbeigtu šīs lietas izskatīšanu.

"Apple" otrdien norādīja, ka Francijas nodokļu pārvalde nesen veikusi vairāku gadu auditu saistībā ar kompānijas darbībām valstī, taču uzņēmums atteicies izpaust informāciju par samaksāto naudas summu.

Šo situāciju labi pārzinošs informācijas avots ziņu aģentūrai AFP gan apstiprinājis, ka "L'Express" paustā summa atbilst patiesībai.

"L'Express" raksta, ka šī vienošanās panākta pēc vairākus mēnešus ilgušām pārrunām starp "Apple" un Francijas nodokļu pārvaldi, un šīs pārrunas koncentrējušās ap nelielo tirdzniecības apjomu, ko uzņēmums reģistrējis Francijā, lai arī pārdošanas apjoms Eiropā bija piedzīvojis ievērojamu kāpumu.

Žurnāls vēsta, ka "Apple" tirdzniecības apjoms Eiropā pieaudzis septiņkārtīgi no 6,6 miljardiem eiro 2008.gadā līdz 47,7 miljardiem eiro 2017.gadā, un lielākā daļa no šī apjoma reģistrēta Īrijā, kur kompānijai ir Eiropas galvenais pārvaldes birojs.

Īrijā ir zema uzņēmuma ienākuma nodokļa likme, kas piesaista vairākus starptautiskus uzņēmumus, taču pastāv plaši izplatītas bažas, ka kompānijas manipulē ar grāmatvedības noteikumiem, lai izvairītos no nodokļu maksāšanas Eiropas valstīs, kurās ir augstāki nodokļi.