foto: Facebook (Gerry Cotten)
Nezinot miruša kriptovalūtas miljonāra datora paroli, tūkstoši palikuši bez nopelnītā
Pērnā gada nogalē negaidīti mūžībā devies 30 gadus vecais kanādietis Žeralds Kotens.
Bizness un ekonomika
2019. gada 5. februāris, 11:07

Nezinot miruša kriptovalūtas miljonāra datora paroli, tūkstoši palikuši bez nopelnītā

Jauns.lv

Pērnā gada nogalē negaidīti mūžībā devies 30 gadus vecais kanādietis Žeralds Kotens. Vīrietis nodarbojies ar virutālās kriptovalūtas "Bitcoin" darījumiem, datorā glabājot virutālo naudu vairāk kā 100 miljonu vērtībā un tagad, pēc viņa nāves, nauda palikusi "karājoties gaisā", jo neviens nezina piekļuvi vīrieša datoram, ziņo ārvalstu mediji.

Kotens nomira no pēkšņiem veselības traucējumiem - strādājot brīvprātīgo darbu kādā Indijas bāreņu ciemā, viņš saslimis ar Krona slimību (zarnu slimība).

Kanādietis bijis kriptovalūtas uzņēmuma "Quadriga" īpašnieks. Platformā piedāvāti darījumi ar trim populārām kriptovalūtām - "Bitcoin", "Litecoin" un "Ethereum".

foto: Pixabay.com
Platformā piedāvāti darījumi ar trim populārām kriptovalūtām - "Bitcoin", "Litecoin" un "Ethereum".

Firmas galvenais dators uzņēmēja nāves brīdī uzglabājis 180 miljonus Kanādas dolāru, turklāt tie piederējuši vairākiem desmitiem tūkstošu vietnes lietotājiem.

Kotena sieva izmisīgi meklējusi piekļuves datoram, tomēr neveiksmīgi. "Par spīti vairākiem rūpīgiem meklējumiem, es neesmu spējusi atrast nekādas norādes," stāsta atraitne Dženifera Robertsone, "iesaldēti ir 180 miljoni." Sieviete neesot iesaistījusies vīra biznesā, bet, piesaistot ekspertu, no citiem datoriem un mobilā telefona izdevies atgūt tikai nelielu daudzumu virtuālās naudas.

Sieviete atklāj, ka pēc vīra nāves internetā saņēmusi pat draudus, kā arī apmelojošus komentārus, ieskaitot aizdomas par to, vai Kotens tiešām ir miris.

"Šis gadījums skaidri izceļ kriptovalūtu riskus un nepieciešamību valdībai rīkoties un kontrolēt šo kriptovalūtu apmaiņu," pēc notikušā ar paziņojumu klajā nācis kāda konkurējošā uzņēmuma "Bitbuy.ca" īpašnieks Dens Skurka.

Nelaiķim piederošais uzņēmums "Quadriga" pagājušajā nedēļā paziņojis, ka aktīvi strādā, lai atrisinātu radušos problēmu. Uzņēmums cenšas atrast un nodrošināt klientiem valūtas rezerves, kuras iesaldētas. Pašlaik rit arī tiesu darbi un procesu pārrauga neatkarīgs eksperts.

Uzņēmums mājaslapā nācis klajā ar paziņojumu.