foto: Saaremaa Lihatööstus
Igauņi sašutuši: iecienītās Sāmsalas vistas izrādījušās Latvijas broileri
It kā Sāremas salā, Igaunijā, ražotie vistas cepeši patiesībā ir Latvijas broileri.
Bizness un ekonomika
2019. gada 7. janvāris, 05:38

Igauņi sašutuši: iecienītās Sāmsalas vistas izrādījušās Latvijas broileri

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Ne tikai latvieši var žēloties, ka mūsu veikalos nopērkamie „nacionālie produkti” patiesībā tiek ražoti kaimiņvalstīs. Arī mūsu kaimiņi var raukt degunus, ka viņu nacionālās virtuves gardumus „piesavinājušies” latvieši. Tā, piemēram, it kā Sāremā audzētās vistiņas izrādījušies Latvijas broileri.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvijā jau esam saraduši ar to, ka piemēram „Laimas” šokolādes tāfelītes patiesībā tiek ražotas Igaunijā, bet desas luņķi ar uzrakstu „Ventspils gaļa” atceļo no Lietuvas. Nu igauņu pircēji atklājuši, ka Sāmsalas gaļas ražošanas uzņēmums „Saaremaa Lihatööstus” pircējiem piedāvā nevis uz Igaunijas lielākās salas audzētās vistiņas, bet gan no Latvijas ievestus broilerus.

Tallinas portāls Postimees.ee publicē kāda sašutuša pircēja vēstuli: „Veikalā cepetim nopirku Sāremā vistu. Kad mājās rūpīgāk izpētīju uzrakstus uz iepakojuma, konstatēju, ka vista ir no Latvijas, neskatoties uz to, ka uz iepakojuma lieliem burtiem uzrakstīts: „Sāremā”. Kāpēc Sāremā gaiļsaimnieki tā māna pircējus?”
 
Uz lasītāja jautājuma atbildēja “Saaremaa Lihatööstus” menedžeris  Sirets Lāets:

„Nevaram piekrist, ka mēs mānām pircējus, jo uz etiķetes ir norādīta produkta izcelsmes valsts.

„Saaremaa Lihatööstus” atdzesētu un fasētu broilera gaļu sāka pārdot 2017. gada martā. Mēs atradām biznesa partneri, kurš apņēmās ražot produkciju ar mūsu firmas zīmi. Mēs vēlējāmies, lai vistas tiktu audzētas bez antibiotikām un gaļa atbilstu visām kvalitātes prasībām.

Mūsu īpašumā ir vistu cehs, bet tas stāv tukša, lai tas sāktu darboties ir vajadzīgas lielas investīcijas. Tādēļ sākumā nolēmām noskaidrot, vai vispār mūsu piedāvātajai produkcijai Igaunijā ir noiets. Ja būs noiets, tad arī plānosim, vai mums investēt savā vistu cehā”.