foto: Pexels.com
Mākslīgi koncentrēt darbaspēku ar visām ģimenēm pilsētu centros esot kļūdaina ideja
Bizness un ekonomika
2018. gada 15. jūlijs, 16:23

Mākslīgi koncentrēt darbaspēku ar visām ģimenēm pilsētu centros esot kļūdaina ideja

LETA

Mākslīgi koncentrēt darbaspēku ar visām ģimenēm pilsētu centros ir kļūdaina ideja, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) vecākais padomnieks pašvaldību jautājumos Māris Pūķis

Kā bankas "Citadele" rīkotajā diskusijā par Latvijas darba tirgu pauda eksperti, situāciju darba tirgū stabilizētu vidējā alga 1440 eiro apmērā un darbaspēka ieplūšana Latvijā. Savukārt ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) norādījis, ka darba tirgū patlaban valda spriedze, bet to varētu mazināt darbaspēka mobilizēšana, piemēram, aktīvāk mudinot atgriezties Latviju pametušos tautiešus, kā arī uzņēmumiem rosinot cilvēkus no reģioniem pārcelties uz reģionu centriem.

LPS ieskatā, aktīvāk mudināt izbraukušos varēs tikai tad, kad būs pieaugusi alga un uzlabota infrastruktūra.

"Tas nozīmē, ka pamats izmaiņām ir pāreja no lētā darbaspēka ekonomikas uz produktīvu ekonomiku, kurā uzņēmēji apzināti motivē savus darbiniekus labākam darbam," teica Pūķis.

Viņaprāt, piedāvājums pārcelties uz reģionu centriem ir saistīts ar neskaidru policentriskās attīstības izpratni. "Pašlaik Latvijā notiek pretējs process - bagātie un vidējas rocības cilvēki pārvietojas uz individuālo apbūvi ārpus centriem, īpaši uzskatāmi tas ir Rīgas gadījumā.

Teritorijas, kurās jau ir bagāti un vidējas rocības cilvēki, piesaista uzņēmējus. Teritorijai ap centriem ir lielas priekšrocības - autostāvvietas, izdevīgāks nodokļu režīms. Tāpēc mākslīgi koncentrēt darbaspēku ar visām ģimenēm centros ir kļūdaina ideja," pauda Pūķis.

Savienības ieskatā, policentrisko attīstību jāveicina savstarpēji papildinot gan centru, gan perifēriju salīdzinošās priekšrocības, nevis iztukšojot attālākos reģionus.