Kravas mašīnām šogad jāmaksā vairāk par ceļu izmantošanu. Vai tas attiecas arī uz džipiem un pikapiem?
No jaunā gada ir precizēts likums par autoceļu lietošanas nodevas jeb vinjetes iegādi kravas automašīnām. Tagad tā jāpērk par vairāku jaunu ceļa posmu izmantošanu un jāmaksā vairāk, ja auto izmešu līmenis ir paaugstināts.
Auto un tehnoloģijas
2017. gada 3. janvāris, 07:12

Kravas mašīnām šogad jāmaksā vairāk par ceļu izmantošanu. Vai tas attiecas arī uz džipiem un pikapiem?

Jauns.lv

No janvāra stājušies spēkā grozījumi Autoceļu lietošanas nodevas likumā, kas nosaka izmaiņas nodevas jeb tā dēvētās vinjetes maksā kravas auto, kuru pilna masa ir lielāka par 3000 kg. Tagad maksa par vinjeti ieviesta uz vairākiem jauniem ceļu posmiem un tā atkarīga no auto „kaitīguma”.

Latvijā nodeva par valsts galveno autoceļu lietošanu (šosejas no Rīgas uz Ventspili, Liepāju, Rēzekni, Daugavpili, Jelgavu, Ainažiem, Jelgavu, pa Vidzemes šoseju un tālāk līdz valsts robežai) kravas transportlīdzekļiem jau jāmaksā no 2014. gada. Tagad spēkā stājušies grozījumi likumā, kas nosaka jaunus nodevas apmērus, kā arī nosaka jaunus ceļu posmus, pa kuriem pārvietojoties, jāmaksā nodeva.

Tagad „kraviniekiem” būs jāmaksā par šādu jaunu autoceļu posmu izmantošanu:

* valsts galvenā autoceļa posmā A12 Jēkabpils – Rēzekne – Ludza – Krievijas robeža (Terehova) no 124,1 km līdz 159,2 km;

* valsts reģionālā autoceļa posmā P5 Ulbroka –  Ogre no 0 km līdz 19,9 km un

* valsts reģionālā autoceļa posmā P80 Tīnūži –  Koknese no 0 km līdz 63,6 km.

Autoceļu lietošanas nodeva jeb vinjete jāiegādājas kravas transportlīdzekļiem un to sastāviem, kuru pilna masa ir lielāka par 3500 kg un kuri paredzēti vai tiek izmantoti kravu autopārvadājumiem. Jautājums: vai šī vinjete jāiegādājas arī citiem auto (džipiem, busiņiem) un kādos gadījumos (ja, jā)? Kādos gadījumos šī vinjete jāiegādājas?

Kravas transportlīdzekļiem ar pilnu masu no 3000 līdz 3500 kg, kuri ir paredzēti vai tiek izmantoti kravu pārvadājumiem autoceļu lietošanas nodeva noteikta šādā apmērā:

* dienas likme – 6 eiro;

* nedēļas likme – 14 eiro;

* mēneša likme – 28 eiro;

* gada likme – 300 eiro.

Lai veicinātu videi draudzīgu transportlīdzekļu izmantošanu, autoceļu lietošanas nodevas likmes paaugstinātas par 10% transportlīdzekļiem ar motora izmešu līmeni EURO 0, EURO I, EURO II un to sastāviem, kuru pilnā masa ir lielāka par 3500 kg. Jo lielāka auto masa, vairāk asu un lielāks izmešu daudzums, jo lielāka maksa ar vinjeti – no 400 līdz 1018 eiro gadā.

Vairāki Kasjauns.lv lasītāji jautā: vai vinjete jāpērk arī citām automašīnām, kuras nav „kravinieki”, bet kuru masa pārsniedz trīs tonnas, piemēram džipiem vai autobusiem, Ceļu satiksmes drošības direkcija Sabiedrisko attiecību daļas vadītājs Jānis Aizpors Kasjauns.lv uz to atbildēja noliedzoši: „Citi transportlīdzekļi likumā nav paredzēti”.

Par vinjetēm iekasētā nauda nonāk ceļu budžetā, jo tās iztērēšanu citiem mērķiem nepieļauj likums.

Administratīvo pārkāpumu kodeksa 149.40 pants paredz, ka policija par vinjetes neesamību naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam var uzlikt sodu no 60 līdz 360 eiro, bet pārvadātājam — no 300 līdz 1000 eiro.

Te jāpiebilst, ka šādas autoceļu lietošanas vinjetes ir arī citās valstīs un autopārvadātājiem, dodoties uz ārzemēm, ir rūpīgi jāizplāno maršruts un jāuzzina, par kādu ceļu izmantošanu tur ir jāmaksā. Nopērkot vinjeti vienā valstī, nevar uzskatīt, ka esi samaksājis par ceļa lietošanu arī citā. Sīkāk ar vinjetes lietošanas nosacījumiem var iepazīties internetā:

www.lvvignette.eu

.

Elmārs Barkāns/Foto: Ieva Čīka/LETA