Ažiotāža ap miskastes maisos sabērtajiem kases aparātiem: uzņēmējs uzskata, ka VID lobē ārzemju uzņēmumu
Bizness un ekonomika
2018. gada 13. marts, 11:44

Ažiotāža ap miskastes maisos sabērtajiem kases aparātiem: uzņēmējs uzskata, ka VID lobē ārzemju uzņēmumu

Jauns.lv

“Kāpēc šī sāpe ir? Ne jau tikai dēļ tiem miskastes maisiem. Miers ar viņiem. Bet Valsts ieņēmumu dienests (VID) joprojām sludina, ka, kamēr problēmas kases aparātu sāgā netiks atrisinātas, uzņēmēji netiks tvarstīti. Mans ieraksts izraisīja popularitāti, jo es pateicu, ka tvarstīti tiek,” uzņēmējs Mārtiņš Kossovičs sacīja RīgaTV 24 raidījumā "Preses klubs", komentējot ažiotāžu, ko radījis viņa ieraksts vietnē "Facebook". Savā ierakstā uzņēmējs atklāja, ka pēc kases aparāta pārbaudes VID to ir izsniedzis sabērtu maisā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kossovičs norādīja, ka VID nepilda solījumu “netvarstīt” uzņēmējus, pirms problēmas ar kases aparātiem netiks novērstas. Mēneša laikā VID atņēmuši kases aparātus pieciem viņa veikaliem, turklāt alternatīva, kas varētu aizstāt kases aparātus līdz pārbaudes beigām, nav piedāvāta.

“Viņi juridiski pasaka, ka viņi izņem uz pārbaudi. Tas nozīmē uz mēnesi. Ko es varu darīt vietā? Es prasīju, vai es varu rakstīt stingrās uzskaites kvītis. Viņi saka, ka nevaru, jo stingrās uzskaites kvītis var rakstīt tikai tad, ja kases aparāts ir salūzis, bet tev viņš ir paņemts uz pārbaudi,” skaidroja Kossovičs.

Kases aparāti esot atgriezti, tomēr piereģistrēt tos vēlreiz nedrīkstot. “Lai cik tas nebūtu paradoksāli, es viņus nedrīkstu piereģistrēt atpakaļ. Viens kases aparāts manā gadījumā maksā sākot no 1500 eiro, jo man vajadzīgs hibrīdaparāts, un tad vēl viss ir jāsaslēdz kopā. Kopējā summa apmēram varētu būt 2000. Kopā manam uzņēmumam vajadzīgi 40 aparāti, tas nozīmē – 80 000 eiro,” apgalvoja Kossovičs.

Kossovičs ir sašutis, jo, tā vietā lai ienākumus varētu investēt uzņēmuma paplašināšanā, nauda ir jāiegulda kases aparātos. Turklāt viņš ir neziņā par to, kāpēc VID pēkšņi izlēmis, ka esošie aparāti nav derīgi.

“Šogad man ir jādomā par investīcijām - vai es atvēršu divus jaunus optikas salonus? Nē! Šogad man ir jāpērk jauni kases aparāti, kurus daudzi Latvijas uzņēmēji ir nopirkuši pirms gada un kurus VID kopā ar sadarbības partneriem jau bija sertificējis, atzinis par labiem, pateicis, ka drīkst lietot, un tad pēkšņi pārdomāja,” pauda uzņēmējs.

Kossovičs ir pārliecināts, ka visa pamatā slēpjas lobisms: “Šobrīd ir viens lietuviešu uzņēmums. Tas ir klajš lobisms no VID puses. Visas pazīmes parāda, ka 70% no tirgus līdz šim piederēja Latvijas uzņēmumam CHD. Šobrīd CHD aparātiem visas iespējas tiek ierobežotas, lai viņus nelietotu, un strauji ienāk UVS. Šobrīd nav nekādas citas iespējas, izņemot UVS.”

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās