foto: LETA
Augsti kvalificētu viesstrādnieku sarakstā grib iekļaut šoferus un laukstrādniekus, bet izslēgt IT ekspertus
Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Stinka.
2018. gada 13. februāris, 14:40

Augsti kvalificētu viesstrādnieku sarakstā grib iekļaut šoferus un laukstrādniekus, bet izslēgt IT ekspertus

Jauns.lv/LETA

Ministru kabinets šodien vēl nelēma par Ekonomikas ministrijas (EM) piedāvāto sarakstu ar profesijām, kurās varētu piesaistīt augsti kvalificētu darbaspēku no ārvalstīm, jo vēl ir jāpanāk vienošanās par kravas transporta šoferu, laukstrādnieku un informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) ekspertu iekļaušanu sarakstā, šodien pēc valdības sēdes žurnālistus informēja EM valsts sekretārs Juris Stinka.

Stinka atzina, ka augsti kvalificēta darbaspēka sarakstā nebūtu iekļaujams Satiksmes ministrijas un attiecīgās nozares priekšlikums par kravas automašīnu vadītājiem, kā arī Zemkopības ministrijas priekšlikums par laukstrādniekiem un pārtikas rūpniecības darbiniekiem.

EM ieskatā, transporta un lauksaimniecības organizāciju vēlmes nav apmierināmas, ņemot vērā, ka saraksts paredz augsti kvalificēta darbaspēka piesaisti, nevis mazkvalificēta darba spēka piesaisti. Turklāt, pēc Stinkas teiktā, augsti kvalificēta darbaspēka sarakstā ir iekļaujamas tās profesijas, kuras patlaban trūkst un šādu ekspertu sagatavošana prasa vairāk nekā piecus gadus.

Stinka pauda pārliecību, ka transporta un lauksaimniecības nozares ekspertus iespējams atrast Latvijā, jo patlaban darba meklējumos ir aptuveni 80 000 cilvēku.

Savukārt IKT nozare vēloties no viesstrādnieku saraksta izslēgt šīs nozares pārstāvjus, kam EM nepiekrīt, ņemot vērā, ka tieši šajā strauji augošajā nozarē ir nepieciešams piesaistīt augsti kvalificētus ārvalstu ekspertus, teica Stinka.