foto: EPA
"Ryanair" pasažieri pikti jauno rokas bagāžas noteikumu dēļ
Tūrisms
2018. gada 14. janvāris, 20:40

"Ryanair" pasažieri pikti jauno rokas bagāžas noteikumu dēļ

Jauns.lv

Pasažierus sadusmojuši zemo cenu aviokompānijas "Ryanair" noteikumi, kuri stājušies spēkā janvārī, un paredz izmaiņas rokas bagāžas pārvadāšanas kārtībā. 

Britu medijs "The Independent" vēstī, ka pasažieri sajutušies kā situācijas ķīlnieki, kamēr aviokompānijā mierina - noteikumu dēļ ieguvēji būšot tieši klienti. 

Lai arī pieļaujamais bezmaksas rokas bagāžas daudzums paliek nemainīgs, proti, viena līdz 10 kilogramus smaga bagāžas vienība, kas nepārsniedz 55 x 40 x 20 cm izmērus, kā arī mazāka soma, kas nav lielāka par 35 x 20 x 20 centimetriem, tomēr abas vienības salonā var ienest tikai tie pasažieri, kuri iegādājušies prioritāro iekāpšanu gaisa kuģī. Pārējie pasažieri savas lielās somas nodod pie iekāpšanas vārtiem un galamērķī saņem pie bagāžas saņemšanas zonas, kur tiek nogādātas arī reģistrētās somas. 

Šīs izmaiņas tika prezentētas jau pērnvasar un bija paredzēts, ka spēkā tās stāsies no 1. novembra, taču, rodoties juceklim ar pilotu trūkumu un masveida lidojumu atcelšanu, lidsabiedrībā lēma pārcelt to līdz janvāra vidum.

Vienlaikus kompānija samazināja reģistrētās bagāžas maksu no 35 uz 25 eiro. Tiesa gan, tas atsevišķos maršrutos neattiecas uz "karstajiem" ceļošanas periodiem, piemēram, Ziemassvētkiem, Lieldienām vai vasaras brīvdienām.

Pasažieri jauno noteikumu dēļ jau izjutuši neērtības. Piemēram, cilvēki, kuri maksimāli ātri grib nokļūt galamērķī, tagad spiesti lidostā pavadīt līdz 30 minūtēm ilgāk, jo tagad, ja vien netiek pirkta prioritārā iekāpšanas karte, lidostā ir jāgaida sava bagāža. 

Lidsabiedrības klienti arī neizpratnē par to, vai tiešām kompānija ir tiesīga jaunos noteikumus piemērot jau iepriekš nopirktiem lidojumiem, kad šīs izmaiņas vēl nebija stājušās spēkā. Klientiem arī ir aizdomas, ka, radot šādas neērtības, kompānija gluži vienkārši grib nopelnīt vairāk naudas, cerot, ka cilvēki piemaksās par prioritāro iekāpšanu. 

Kompānijā tikmēr norāda, ka šīs izmaiņas viņiem izmaksās 50 miljonus eiro. "Ryanair" pārstāvis Kenijs Džeikobs sacījis, ka laikā, kad tika ieviesta divu rokas bagāžas vienību politika, reisu aizpildījums bija krietni mazāks. "Tā ir elementāra fizika - uz klāja nevar būt 185 pasažieri katrs ar čemodānu un mugursomu," viņš saka, norādot, ka kompānija grib saglabāt divu somu kārtību, tomēr cilvēku un mantu gluži vienkārši ir par daudz, kas arī apdraud reisu punktualitāti. 

Pasažieri, kuri lidostā atsakās uz lidojuma laiku šķirties no savas somas, var samaksāt 50 eiro un nest to iekšā salonā, paredz jaunie noteikumi. 
 

Tēmas