Tuvāko mēnešu pārtikas cenas atgriezīsies 2008.gada rekordlīmenī.
Bizness un ekonomika
2010. gada 17. septembris, 08:32

Tuvāko mēnešu pārtikas cenas atgriezīsies 2008.gada rekordlīmenī.

Jauns.lv

Pārtikas cenas Latvijā jau tuvāko mēnešu laikā var sasniegt 2008.gada līmeni, lai arī algas ir krietni zemākas, atzina "Citadele Asset Management" Tirgus analīzes daļas vadītājs Zigurds Vaikulis.

Pēc viņa teiktā, biržās lauksaimniecības indeksi, kur iekļautas visas lielākās pārtikas grupas, pēdējo divu mēnešu laikā ir pieauguši par 30%. Patlaban indeksi atrodas tajā pašā līmenī, kur bija 2008.gada augstākajā punktā, un kāpums ir tikai turpinājies.

"Diemžēl jāizdara secinājums, ka ar aiztures efektu turpmākajos mēnešos tas tikai sāks atspoguļoties veikalu plauktos. Protams, var spēlēties ar dažādām informācijām, kādi faktori to ietekmēs, bet uzņēmumu mērķis vienmēr būs nopelnīt. Uzņēmēji peļņu uz vienu latu mēģinās palielināt, tāpēc, iespējams, būs jāmaksā vēl dārgāk nekā 2008.gadā. Tas ir reāls risks turpmākajiem mēnešiem," sacīja Vaikulis.

Vienlaikus viņš atgādināja, ka arī energoresursu kāpums cenās vēl nav atspoguļojies, jo iedzīvotāju un arī uzņēmēji vēl par pieaugumu nav maksājuši ne santīma, jo apkure vēl nav sākusies. "Citadele Asset Management" aplēses liecina, ka produkta ražošanā energoresursu izmaksas veido no 5% līdz 10%.

Apakšveļas ražotāja SIA "New Rosme" valdes priekšsēdētājs Edgars Štelmahers uzskata, ka, lai arī cenas kāps, tās vidējo Eiropas Savienības (ES) līmeni jebkurā gadījumā nepārsniegs, jo "to nepieļaus Latvijas diezgan monopolizētie mazumtirgotāji. Tiklīdz cenas sāks līst ārā no ES līmeņa, tirgotāji uzreiz parakstīs līgumus, lai preci ievestu no Ungārijas un Polijas ar saviem privātajiem zīmoliem".

2008.gada augustā Rīgas lielveikalos 2% pilnpiena litrs vidēji maksāja 62 santīmus, bet šogad litrs piena vidēji lielveikalos maksāja no 36 santīmiem līdz 66 santīmiem. Kilogramu rudzu maizes 2008.gadā Rīgā varēja iegādāties vidēji par 96 santīmiem, bet šogad rudzu maizi var nopirkt no 45 santīmiem līdz 1,3 latiem. Kilogramu cūkgaļas šķiņķa veikalnieki 2008.gadā pārdeva par vidēji par 3,24 latiem, bet šogad augustā - no 2,39 latiem līdz 3,8 latiem, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra informācija.

2008.gadā Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centrs piedāvāja vidējo pārtikas produktu cenu, bet patlaban tiek publicēta zemākās un augstākās cenas amplitūda.

Gan pārtikas, gan apģērbu ražotāji jau ir brīdinājuši, ka cenu kāpums ārējo apstākļu ietekmē ir neizbēgams. Cenu kāpumu, pirmkārt, noteikšot izejvielu cenu straujais pieaugums, kā arī energoresursu sadārdzināšanās.

Kā ziņots, šā gada augustā vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada augustu, bija par 0,3% zemāks, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Gada laikā precēm cenas ir pieaugušas par 1,4%, bet pakalpojumiem - samazinājušās par 4,4%.

Savukārt augustā pret jūliju patēriņa cenas vidēji samazinājušās par 0,7%. Precēm cenas samazinājās par 1%, bet pakalpojumiem vidējais cenu līmenis nemainījās.

2009.gada augustā, salīdzinot ar 2009.gada jūliju, vidējais patēriņa cenu līmenis samazinājās par 1%.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, samazinājies par 1,8%.

Deflācija pērn sasniedza 1,2%, kas bija pirmā gada deflācija atjaunotās Latvijas vēsturē.

Visu diskusiju lasiet biznesa portālā "Nozare.lv" sadaļā "Viedokļi, intervijas".

LETA/Foto:LETA