Bizness un ekonomika
2010. gada 14. decembris, 08:32

Miljonāra Vaitaiša projektam valsts gatava garantēt 24,4 miljonus

Jauns.lv

Valdības sagatavotajā 2011.gada budžeta projektā iekļauts arī kāds interesants galvojums. Ar spirta, degvielas un nekustamo īpašumu biznesu saistītā miljonāra Donāta Vaitaiša jau vairākus gadus virzītājam bioetanola ražotnes un termināla projektam Rīgas brīvostā valsts gatava izsniegt 24,4 miljonu latu galvojumu, raksta portāls pietiek.com.

Piebildīsim, ka neilgi pirms Saeimas vēlēšanām – septembrī tieši Vaitaitis trim pašreizējās koalīcijas partijām ziedojis 54 000 latu. Taču kopsummā pēc mediju ziņām, ka Vaitaitis apvienības Vienotība partijām Jaunais laiks un Pilsoniskā savienība, kā arī apvienībām Zaļo un zemnieku savienība un Par labu Latviju katrai ziedojis 18 000 latu, kopumā iztērējot 72 000 latu.

Acīmredzot miljonārs zinājis, kam un kāpēc ziedo, jo galvojums miljonāra vadītajai firmai „JP termināls” iekļauts valdības sagatavotajā 2011.gada budžeta projektā.

Vaitaitis ir minētās firmas valdes priekšsēdis. Vairākums daļu pieder a/s Krēmeri. Taču faktiski JP Termināls saistīta ar spirta un bioetanola ražotni Jaunpagasts Plus, kurā Vaitaitim pieder 54,5% kapitāldaļu, liecina uzņēmumu datu bāzes firmas.lv informācija.

24,4 miljonu latu lielais valsts galvojums nepieciešams tāpēc, ka Rīgas brīvostā paredzēta bioetanola ražotnes un termināla izbūve. Tās kopējās izmaksas varētu sasniegt 65 miljonu eiro (ap 46 miljoni latu). Skaidrs, ka valsts galvojuma iegūšana atvieglotu sarunas ar bankām par kredīta piešķiršanu..

Tagad Saeimai būs jālemj, vai valsts var dot galvojumu šim projektam.

Finanšu ministrijas pārraudzībā esošā Valsts kases preses pārstāve Gunita Sapožņikova Pietiek.com. atzinusi, ka JP Termināls projekts iekļauts, „pamatojoties uz to, ka projekts paredz izstrādāt un patentēt jaunu bioetanola tehnoloģiju, apgūt jaunus bioetanola noieta tirgus un piesaistīt jaunus klientus Eiropā un NVS. (..) Projekta realizēšana veicinās ekonomisko izaugsmi, papildus eksporta produkcijas piedāvājumu, Rīgas brīvostas kravu apgrozījuma pieaugumu, jaunu darba vietu rašanos, iekšzemes lauksaimniecības produkcijas pieprasījuma pieaugumu, kā arī konkurētspējas paaugstināšanos starptautiskā līmenī.”

Interesantu frāzi pēc dāsnajiem ziedojumiem izteica pats Vaitaitis. Politiķiem, lūk, tāpat kā uzņēmējiem ir nepieciešams starta kapitāls ideju īstenošanai, tomēr to nevar panākt viens politiskais spēks.

Pagājušajā nedēļā portāls kasjauns.lv publicēja Latvijas lielāko parādnieku sarakstu. Tajā ar 11,4 miljonu latu lielām kredītsaistībām iekļuvis arī Vaitaitis.

Pietiek.com raksta, ka ar Vaitaiti cieši ir saistīts savulaik par „Jaunā laika”  „pelēko kardinālu” dēvētais Dans Titavs. Jau šā gada sākumā Titavs medijos izteicies, par to cik daudzsološs ir jaunais Jaunpagasta Plus izstrādātais bioetanola ražotnes un termināla projekts Rīgas brīvostā.

Un vēl. Savulaik "Jaunpagasta Plus" vārds tika saistīts ekspremjera Andra Šķēles ietekmi. Atcerēsimies, ka šo uzņēmumu saistāms arī kāds asiņains notikums. 2000.gada 15.decembra rītā ar vairākiem šāvieniem tika noslepkavots "Jaunpagasta Plus" līdzīpašnieks un valdes priekšsēdis Dainis Peimanis. Šīs slepkavības pasūtītājs joprojām nav atklāts.

Pietiek.com, Kasjauns.lv/Foto:LETA