Baltijas valstis neatbalsta ekonomisko sankciju ieviešanu pret Baltkrieviju
Bizness un ekonomika
2011. gada 28. janvāris, 12:46

Baltijas valstis neatbalsta ekonomisko sankciju ieviešanu pret Baltkrieviju

Jauns.lv

Baltijas valstis atbalsta augstāko Baltkrievijas amatpersonu neielaišanu Eiropas Savienībā, taču ekonomisko sankciju ieviešanu uzskata par nepiemērotu soli.

­

Sagaidāms, ka ES pirmdien ieviesīs vīzu aizliegumu augsta ranga Baltkrievijas amatpersonām, kas atbildīgas par represijām pret demonstrantiem pēcvēlēšanu periodā.

"Mēs atbalstām vīzu ierobežojumu ieviešanu pret tiem, kas atbildīgi par demokrātisko procesu pārkāpumiem," aģentūrai AFP sacīja Latvijas ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (V).

"Vienlaikus mums ir jādomā, kā veicināt demokrātiju Baltkrievijā. Mēs neatbalstām ekonomisko sankciju ieviešanu, jo tās skars daudzus vienkāršos iedzīvotājus, un iepriekš ieviestās sankcijas nav bijušas efektīvas," sacīja Kristovskis.

Diplomāti no Briseles ziņo, ka ES ministri pirmdien, visticamāk, nevienosies par sankciju noteikšanu.

Par embargo iestājas Zviedrija un Polija, taču Latvija, Lietuva un Igaunija cer saglabāt tirdzniecības attiecības.

Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Paets, kura valsts piedāvā savas informācijas tehnoloģiju prasmes trimdas baltkrieviem, žurnālistiem norādīja, ka svarīgi nekaitēt vienkāršajiem Baltkrievijas iedzīvotājiem.

"Mums ir daudz aktīvāk jāatbalsta Baltkrievijas pilsoniskā sabiedrība un demokrātiskie spēki," sacīja Paets.

Arī Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites pārstāvis Lins Balsis norādīja, ka Lietuva atbalsta vīzu ierobežojumus amatpersonām.

"Bet prezidente uzskata, ka nevar ieviest ekonomiskās sankcijas pret visu Baltkrievijas tautu," skaidroja Balsis.

Lietuvas analītiķis Ķēstutis Ģirņus norādīja, ka "tirdzniecība ar Baltkrieviju krīzes laikā ir ļoti svarīga, tāpēc Lietuva nevēlas spert soli atpakaļ".

Lietuvas tiešās investīcijas Baltkrievijā pēdējos piecos gados ir pieaugušas pieckārt, īpaši mazumtirdzniecības, kokapstrādes, pārtikas un būvniecības sektoros.

Savukārt Baltkrievijas tiešās investīcijas Latvijā pēdējos trīs gados ir gandrīz četrkāršojušās.

LETA/Foto:AFP

­