Bizness un ekonomika
2011. gada 28. janvāris, 14:38

"Daugava" atkal maina īpašnieku

Jauns.lv

Uzņēmums SIA "Daudznozaru kompānija "Daugava"" ("DK Daugava") atkal mainījis īpašnieku, un šoreiz par visu uzņēmuma daļu īpašnieku kļuvusi Sindija Vaivare, liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" informācija.

Vaivare ieguvusi savā īpašumā visas "DK Daugava" daļas 1,6 miljonu latu vērtībā.

Vēl tikai 17.janvārī "Daugava" īpašnieks Aigars Vaivars visas uzņēmuma daļas pārdeva SIA "Piena un maizes nams Daugava" īpašniecei Baibai Batragai.

"Darījums veikts, lai uzņēmums paliktu ģimenes lokā. Turklāt tā ir zināma pretimnākšana kredītiestādei, demonstrējot, ka uzņēmumu pārvalda uzticama persona," šodien biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja "Daugava" pārstāvji.

Jautāti, vai tas nozīmē, ka iepriekšējā īpašniece nebūtu uzticama, uzņēmuma pārstāvji atbildēja noliedzoši. "Attiecīgajā situācijā bija jārīkojas ātri, tomēr S.Vaivare tobrīd bija ārpus Latvijas, tādēļ pieņemts lēmums nodot uzņēmuma daļas tikpat uzticamas personas - Batragas rīcībā," skaidroja "Daugava" pārstāvji.

Kā ziņots, 14.janvārī, AS "Swedbank" pieņēma lēmumu pieprasīt "DK Daugava" atmaksāt visus bankai neatmaksātos aizdevuma līdzekļus 1,17 miljonu latu apjomā. "Swedbank" saņēmusi Zemgales apgabaltiesas lēmumu par prasības nodrošināšanu, ar kuru nolemts uzlikt vairākus apgrūtinājumus "DK Daugava" un SIA "Piena un maizes nams Daugava" aktīviem, kā arī apķīlāt saistīto personu naudas līdzekļus un mantu.

Savukārt kompānijas pārstāvji norādījuši, ka "Swedbank" demonstrē finanšu terorismu un neierobežotu varu, pieprasot atmaksāt aizdevuma līdzekļus, neraugoties uz pildītajām saistībām.

Lai rastu kompromisu un meklētu risinājumus saasinātai situācijai, "Daugava" ražotnē Sērenē 25.janvārī notika uzņēmuma valdes priekšsēdētāja A.Vaivara un AS "Swedbank" pārstāvju tikšanās.

"Abas puses izteica vēlmi atrisināt situāciju mierīgā ceļā. Vaivars tikšanās sākumā uzsvēra, ka vēlas turpināt strādāt, attīstīt uzņēmumu, nodrošināt darbvietas, pildīt pienākumu pret valsti un segt saistības ar banku atbilstoši līgumam. Viņš pauda cerību, ka banka turēs solījumu nekaitēt "Daugavas" biznesam. Uzņēmums pieņēma izskatīšanai bankas ierosinājumus, un tie tiks juridiski izvērtēti divu nedēļu laikā," norādīja "Daugavas" pārstāvji, piebilstot, ka "Swedbank" tika izrādīts viss ražošanas cikls, sākot no piena pieņemšanu, sviesta, biezpiena, siera ražošanu un beidzot ar gatavās produkcijas pakošanu.

"Daugava" saņēmusi 19.janvārī "Swedbank" izsūtīto paziņojumu par komercķīlas tiesību izlietošanu, kurā teikts, ka bankai ir tiesības pārdot ieķīlāto mantu par brīvu cenu bez tiesas starpniecības un izsoles rīkošanas, ja 30 dienu laikā pēc paziņojuma iesniegšanas Komercķīlu reģistra turētājam nav izpildītas ar komercķīlu nodrošinātās saistības jeb atmaksāta visa kredīta summa.

Kā norādīja "Daugavas" pārstāvji, uzņēmuma vēlme ir panākt, lai šis lēmums tiktu pārskatīts un tiktu saglabāts apmēram 20 miljonu latu vērtais bizness.

LETA